Antena 3 CNN Actualitate Dolj. Împădurire pe banii Romsilva, pentru o firmă apropiată lui Radu Berceanu

Dolj. Împădurire pe banii Romsilva, pentru o firmă apropiată lui Radu Berceanu

Dolj. Împădurire pe banii Romsilva, pentru o firmă apropiată lui Radu Berceanu
Sursa foto: berceanu
04 Mai 2010   •   13:18

În viaţă e bine să plantezi un pom, să sapi o fântână şi să construieşti o casă. Zicală aproape sfântă şi în Dolj, unde ce-i drept partea cu pomul pare foarte profitabilă. Dar nu pentru oricine. Jurnalul Naţional scrie că o firmă foarte dragă ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a câştigat un contract de împădurire pe banii Romsilva. O afacere de 22 de milioane de lei, bani la care au acces doar firmele portocalii.

După defrişări mult discutate în presă, Direcţia Naţională a Pădurilor s-a pus pe împăduriri. Din bugetul total de 100 de milioane de lei alocat pentru plantarea copacilor, 22 de milioane de lei au fost distribuite doar pentru judeţul Dolj, acolo unde şeful filialei PDL este Radu Berceanu. Afacerea cu împăduriri a fost pusă la cale de Direcţia Silvică Craiova şi seamănă cu o dirijare a banilor publici către un grup de apropiaţi ai partidului aflat la guvernare, scrie Jurnalul Naţional. Firma la care au fost acţionari fiii Ministrului Transporturilor a obţinut un contract de 1,8 milioane de lei. Societatea este abonată la banii publici din Dolj, spun ziariştii.

Aşa un buget bogat ar fi trebuit să atragă mulţi patroni dornici de contracte pe bani publici. Dar nu a fost aşa. La cele nouă licitaţii, organizate în februarie şi martie de Direcţia Silvică, nu s-au prezentat decât firmele care au şi câştigat pentru că nu au avut concurenţă.

De ce atâta lipsa de interes pentru nişte contracte atât de bănoase? Nu a existat niciun anunţ de organizare a licitaţiei, iar în aceste condiţii, s-au prezentat doar firmele care au ştiut când şi unde are loc selecţia. De câştigat nu le-a fost prea greu. Singurele condiţii din caietul de sarcini erau ca firmele să aibă ca obiect de activitate Silvicultura şi să facă proba că au sub contract cel puţin un silvicultor. Şi în acest caz s-au încălcat procedurile legale. Legea impune ca firmele să fie atestate de Ministerul Mediului iar majoritatea societăţilor care au câştigat licitaţiile de la Dolj nu au această atestare.

Toată încrengătura de firme abonate la banii Romsilva e gestionată de grupul de interese condus de Radu Berceanu, scrie Jurnalul Naţional.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close