Antena 3 CNN Actualitate Curtea de Apel București a dispus redeschidere Dosarului "10 august"

Curtea de Apel București a dispus redeschidere Dosarului "10 august"

Vineri, Curta de Apel București a dispus redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, în dosarul "10 august". Decizia vine după ce a fost admisă plângerea unui protestatar care ar fi fost agresat și gazat în timpul evenimentelor din 2018.

Curtea de Apel București a dispus redeschidere Dosarului "10 august"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2021   •   19:24

Plângerea admisă este a lui Ion Crăciuneanu, un bărbat care a participat la mitingul din 10 august 2018, în Piața Victoriei. El susține că a fost agresa și amenințat de jandarmi, iar o grenada i-a căzut lângă picior și l-a rănit.

Curtea de Apel București i-a admis, vineri, plângerea împotriva ordonanței DIICOT prin care dosarul "10 august" a fost clasat.

Decizia Curții de Apel este definitivă, iar procurorii ar urma să redeschidă urmărirea penală împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile și Laurențiu Cazan.

Motivarea clasării Dosarului "10 august"

Tribunalul București a decis la data de 2 martie că dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat. Decizia este una definitivă.

Instituția a prezentat motivele pentru care judecătoarea de cameră preliminară Daria Isabela Miheț a respins cererea DIICOT, de redeschidere Dosarului 10 august.

În motivare, judecătoarea Miheț arată că sunt neîntemeiate argumentele fostei șefe DIICOT, Georgiana Hosu, privind redeschiderea urmăririi penale în acest dosar.

"Judecătoarea a constatat că, din punct de vedere al legalității, s-au respectat exigențele prevăzutde de dispozițiile legale. Temeinicia cererii de redeschidere a urmăririi penale ridică, însă, probleme", a explicat, la acel moment, jurnalista Adina Anghelescu, pentru Antena 3.

Ministrul Justiţiei, prima reacție după clasarea Dosarului "10 august"


"Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceaste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri.

Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală.

Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice", a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției.

 

×
Subiecte în articol: 10 august dosar 10 august
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close