Antena 3 CNN Actualitate Procurorii DNA au deschis dosar penal in rem în cazul ursului-trofeu 

Procurorii DNA au deschis dosar penal in rem în cazul ursului-trofeu 

Procurorii DNA au deschis dosar penal in rem în cazul ursului-trofeu ucis de prinţul austriac. 

Procurorii DNA au deschis dosar penal in rem în cazul ursului-trofeu 
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    11 Mai 2021   •   09:49

"Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.

Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). 

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală", se arată în răspunsul DNA transmis reporterilor Antena 3.

Există suspiciuni că ursul ucis de prinţ nu este cel care făcea probleme în localitate, ci unul de trofee.

Documentul care a permis uciderea ursului Arthur

Potrivit actelor, este clar că nu este vorba despre vânătoarea unui animal care să fi pus în pericol viețile oamenilor, ci este vorba despre un trofeu.

Potrivit documentului, la șase luni după ce animalul i-a călcat gospodăria, săteanul Gheorghe spune foarte clar că ”ursoaica este și foarte agresivă, deja 3 câini ne-au dispărut”.

Acesta spunea că animalul i-a luat și 7 oi, pe lângă alte 18 luate anterior dar și 5 capre. Nimic despre punerea în pericol a oamenilor, ceea ce este un criteriu extrem de important atunci când se decide ce se întâmplă cu un astfel de animal. 

Cine este prinţul care l-a omorât pe Arthur, cel mai mare urs din România

Prinţul austriac Emanuel din Liechtenstein, acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România, pe Arthur, nu este, de fapt, cetăţean austriac.

În cazul vânătorului de trofee, cele două organizaţii spun că este vorba de braconaj. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că prințul străin care a ucis cel mai mare urs din România primise derogare de la minister pentru a face acest lucru, dar este "extrem de complicat" de stabilit dacă ursul Arthur este și cel menționat în document.

×
Subiecte în articol: urs Arthur
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close