Antena 3 CNN Actualitate Dosar penal pentru abuz în serviciu la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

Dosar penal pentru abuz în serviciu la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu după ce Antena 3 a difuzat imagini revoltătoare de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița în care apar mai mulți bolnavi dezbrăcați stând în condiții mizere.

Dosar penal pentru abuz în serviciu la Spitalul Județean de Urgență din Reșița
de Dan Gabor    |    02 Dec 2020   •   19:03

"Vă informăm că la data de 2.12.2020 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița a fost înregistrat dosarul cu nr. 2728/P/2020, având ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.p.. În cauză se efectuează cercetări față de faptele care se conturează din imaginile din data de 02.12.2020, ce au apărut în mass media națională, respectiv imagini filmate și alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulți pacienți cu probleme psihice și alte probleme de sănătate, internați într-o secție din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsați dezbrăcați pe holurile secției, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum și referitor la condițiile din saloanele/spațiile în care aceștia sunt internați.

Precizăm că activitățile investigative specifice fazei de urmărire penală, ca prima faza a procesului penal, se desfășoară conform prevederilor legale din Codul de procedură penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, orice persoană cercetată în această fază a procesului penal beneficiind de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, în condițiile legii", precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița

Imagini de groază au fost surprise în spitalul de urgență din Reșița. Bolnavii de COVID-19, majoritatea în vârstă, stau dezbrăcați pe holurile secției de pneumologie, direct pe ciment

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a cerut, miercuri dimineață, reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS), să facă de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita după ce imagini tulburătoare cu pacienţii au apărut în spaţiul public.

După prima zi de control, Inspecția Sanitară de Stat a dat primele sancțiuni în valoare de 18.400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, potrivit Mediafax.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșita, trei asistente și o infirmieră au fost sancţionate

Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșita a fost sancționat cu 10.000 de lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare.

Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar. Pentru același motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată și una dintre infirmiere.

O altă asistentă medicală care lucrează la secția de Boli Infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale.
Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat și că va face un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.

Directoarea spitalului confirmă că imaginile sunt din spitalul Reșița, dar motivează că este vorba despre pacienți cu boli psihice care au nevoie de îngrijiri speciale, secția de pneumologie neputând să asigure această asistență și din cauza lipsei de personal.

Din acest motiv, respectiv pentru că nu există personal calificat angajat, pacienţii sunt lăsaţi efectiv să se chinuie şi să moară.

"Imaginile surprinse demonstrează neputința unui sistem medical, de această dată fiind rândul spitalului reșițean, dar trebuie să recunoaștem că situația se regăsește și la alte spitale din țară, fapt care trebuie să dea de gândit tuturor pentru că sănătatea este o componentă de bază a sistemului și fără o investiție majoră în resursa umană și logistică din sistemul sanitar vom surprinde mereu realitatea amară cu care ne confruntăm fie din postura de manager, de medic, asistent sau infirmier, ori din aceea de pacient sau aparținător al acestuia”, a mai spus managerul SJUR.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close