Dosar-șantaj Ghiță: Ceilalți inculpați vor să rămână sub control judiciar

13 Ian 2017   •   11:45
Dosar-șantaj Ghiță: Ceilalți inculpați vor să rămână sub control judiciar

Foştii şefi din Poliţie şi Parchete din Prahova, trimişi în judecată în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de corupţie şi şantaj, au declarat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că vor să rămână sub control judiciar.

La termenul de vineri al procesului, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei ca Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCAP); Viorel Dosaru, fost şef al IPJ Prahova; Constantin Ispas, ofiţer de poliţie; Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCAP, să rămână sub control judiciar.

Toţi inculpaţii şi avocaţii acestora au fost de acord cu cererea procurorului, iar unul dintre avocaţi a spus că are în vedere "contextul actual", cu referire la dispariţia lui Sebastian Ghiţă.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 21 februarie, când vor fi audiaţi primii inculpaţi.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Pe numele lui Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă şi un mandat european de arestare, după ce a dispărut fără urmă din data de 21 decembrie 2016.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close