Antena 3 CNN Actualitate Lovitură pentru Traian Băsescu. Un procuror de la Parchetul General cere redeschiderea dosarului de mită al fostului președinte

Lovitură pentru Traian Băsescu. Un procuror de la Parchetul General cere redeschiderea dosarului de mită al fostului președinte

Lovitură pentru Traian Băsescu. Un procuror de la Parchetul General cere redeschiderea dosarului de mită al fostului președinte
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Noi 2016   •   13:11

Un procuror de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General a cerut conducerii Parchetului redeschiderea unui dosar de luare de mită în care vizat este fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, anunţă româniacurată.ro.

În dosarul făcut în 2004 de DNA, Băsescu era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune. Doi ani mai târziu, în 2006, DNA a decis însă neînceperea urmăririi penale.

REACȚIA LUI TRAIAN BĂSESCU: ”E O NEBUNIE!”

Dosarul fusese deschis după ce în presa de la acea vreme au apărut informaţii cum că Traian Băsescu ar fi achiziţionat un autoturism Mercedes cu suma de 17.500 USD de la Costel Căşuneanu, cu toate că, în realitate, preţul maşinii era de 30-40.000 Euro. Se face referire, de asemenea, la imobilul şi terenul cumpărate de Băsescu cu 67.000 de dolari pe care la scurt timp, l-a revândut cu 294.000 de dolari.

Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, către Oficiul de combatere a spălării banilor.

Contactată telefonic la Antena 3, Adina Anghelescu a declarat că primul pas în redeschiderea acestui dosar trebuie făcut de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru că neînceperea urmăririi penale a fost dată succesiv de doi procurori care, la acea vreme lucrau la DNA.

Urmează ca instanța să confirme dacă doamna Kovesi va da ordonanță de deschidere”, a mai spus Adina Anghelescu.

Povestea terenului din cartierul Băneasa

Pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de cu 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme).

Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Cășuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafață similară, însă la un preț de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu acești bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Șoseaua București — Ploiești cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale, Ioan Băsescu.

Dosarele penale ale familiei Băsescu

×
Subiecte în articol: Parchetul general
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close