Antena 3 CNN Actualitate Dosarul lui Sebastian Ghiţă, tergiversat până în luna septembrie

Dosarul lui Sebastian Ghiţă, tergiversat până în luna septembrie

Dosarul lui Sebastian Ghiţă, tergiversat până în luna septembrie
16 Apr 2013   •   07:43

Procesul în care deputatul PSD Sebastian Ghiţă este judecat pentru înşelăciune şi fals se va relua abia în luna septembrie. Vor fi nouă luni de pauză de la ultimul termen pe fond, în condiţiile în care dosarul este trimis în judecată de 7 ani. Ultima tergiversare vine după ce dosarul s-a mutat la Curtea Supremă, deoarece Sebastian Ghiţă a obţinut în această iarnă un mandat de deputat.

Dosarul "Tracia-Asesoft" a fost deschis după ce în 2000, Sebastian Ghiţă ar fi prejudiciat statul cu aproape 170.000 de lei, prin neplata aşa numitei ''taxe Băsescu'' pentru tranzacţii cu produse petroliere.

"Primul cumpărător , ASESOFT, emitea comanda (în care menţiona cantitatea şi felul produsului solicitat), însoţită de declaraţia pe proprie răspundere în vederea achiziţionării de carburanţi auto fără cota M.T.R. în care preciza în mod concret modul de folosire al produsului."

De aici însă, carburanţii ajungeau în benzinării, şi de acolo în rezervoarele românilor, care plăteau toate taxele aferente. Dosarul a fost trimis în judecată în 2002, iar doi ani mai târziu Ghiţă a reuşit să obţină clemenţa judecătorilor. Procurorii au făcut recurs, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel, acolo unde a stat din 2006 până acum o lună. În aceşti şapte ani, aproape două treimi dintre termene au fost amânări. Sebastian Ghiţă s-a scuzat şi, mai mult, s-a considerat victimă.

"Învinuitul Ghiţă Sebastian a declarat că a fost oarecum forţat (...) să livreze motorină făra taxa FDSP spunându-i că astfel nu va mai cumpăra benzină de la firma sa. Învinuitul şi-a motivat acţiunile următoare (respectiv achiziţionarea de carburant auto făra taxa FSDP) prin faptul că era interesat să-şi recupereze creanţa deţinută la rafinărie", arată rechizitoriul procurorilor.

Pe 5 martie, Curtea de Apel a decis trimiterea dosarului la Instanţa Supremă, pe motiv că Sebastian Ghiţă a devenit între timp deputat. Redactarea motivării deciziei a durat mai bine de o lună. Procesul se va relua practic de la zero, iar deputatul PSD ar urma să apară în faţa judecătorilor pe 3 septembrie.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close