Antena 3 CNN Actualitate Dosarul vaccinurilor | DNA: 52 de milioane de doze de vaccin au fost cumpărate inutil

Dosarul vaccinurilor | DNA: 52 de milioane de doze de vaccin au fost cumpărate inutil

Cererea procurorilor Anticorupţie pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu și Ioana Mihailă, a stârnit un val de reacţii la nivel înalt. Toţi sunt vizaţi în dosarul vaccinurilor de un miliard de euro din pandemie, când, potrivit DNA, au fost cumpărate peste 50 de milioane de doze inutile de vaccin anti-covid.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2023   •   11:54

În timp ce Senatul se reuneşte pentru a hotărî dacă Florin Cîţu îşi va păstra sau nu imunitatea, apar un val de reacţii din partea politicienilor după ce, Florin Cîţu, Ioana Mihăila şi Vlad Voiculescu au fost acuzaţi de DNA că în anul 2021 ar fi cerut pentru Romania achizitionarea a 52 de milioane de doze de vaccin anti covid, deşi nu exista niciun document care să ateste necesitatea acestei achiziţii.

”Nu am un metru să măsor aceasă daună. În plus s-a pronunțat președintele partidului deja pe subiect. Nu mai adaug nimic pe tema asta”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

”Justiția să își facă datoria”

Întrebat de jurnaliști dacă susține urmărirea penală, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului., a răspuns: ”Nu ne-am opus niciodată și vom susține ca justiția să-și facă datoria”.

Iar dacă o parte dintre guvernanţi se bazează pe actul justiţiei ca adevărul să fie scos la suprafaţă, există şi politicieni care consideră că întreg scandalul este de fapt un atac politic.

”Este un evident atac politic, o acțiune judiciară aberantă care denotă exact ceea ce reclamăm și noi, USR, rețelele de control în justiție funcționează. DNA-ul a deschis o acțiune complet aberantă. Acele vaccinuri au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european”, a spus Cătălin Drulă, preşedinte USR.

”Ca ministru al Justiţiei, trebuie să vă spun că resping categoric declaraţiile şi afirmaţiile lansate în spaţiul public de conducerea USR cu privire la dosarul instrumentat de DNA în legătură cu achiziţia de vaccinuri în perioada pandemiei. Declaraţiile recente ale liderului USR, Cătălin Drulă, vreau să înţelegeţi că sunt nocive pentru statul de drept din România”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul de Justiție.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste un miliard de euro

În 2021, Florin Cîţu, care ocupa funcţia de premier al Guvernului României, anunţa că el, împreună cu alţi trei foşti miniştri ai Sănătăţii semnau pentru cumpărarea a câtorva milioane de doze de vaccin.

Nevoie nu mai era, dar nimeni nu a semnalat acest lucru. La 2 ani diferenţă, Vlad Voiculescu este acuzat de 2 infracţiuni de abuz în serviciu şi o infracţine de complicitate la abuz în serviciu.. La rândul ei, Ioana Mihăilă, este acuzată de abuz în serviciu, împreună cu premierul de pe atunci, Florin Cîţu, pe numele căruia a fost deschis un dosar pentru complicitate la abuz în serviciu.

În timp ce senatul va ridicarea imunităţii fostului premier Cîţu , în prezent parlamentar, soarta celorlalţi doi foşti miniştri va fi decisă de Preşedinţie pentru că nici Voiculescu, nici Mihăilă nu mai au calitatea de demnitari. Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste un miliard de euro.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close