Antena 3 CNN Actualitate FACIAS: ”Două luni întârziere pentru a doua cerere de plată din PNRR. Dacă se vor pierde bani, nimeni nu răspunde”

FACIAS: ”Două luni întârziere pentru a doua cerere de plată din PNRR. Dacă se vor pierde bani, nimeni nu răspunde”

România a întârziat cu două luni trimiterea unei noi cereri de plată din PNRR și riscurile să fie pierdută o parte din finanțare sunt în continuare extrem de mari.

FACIAS: ”Două luni întârziere pentru a doua cerere de plată din PNRR. Dacă se vor pierde bani, nimeni nu răspunde”
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    19 Dec 2022   •   15:32

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)  a cerut reprezentanților statului român să comunice transparent informații privind atragerea răspunderii administrative și disciplinare a angajaților care se fac vinovați de neîndeplinirea obiectivelor și neatingerea jaloanelor stabilite prin PNRR, cu consecința pierderii banilor alocați României pentru acestea, însă acest lucru nu pare că se va întâmpla.

”În cadrul proiectului  Transparență și Responsabilitate –  Monitorizarea PNRR”, prin care FACIAS monitorizează implementarea investiților și a reformelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și modul de cheltuire al banilor proveniți din PNRR (contractele încheiate, firmele care obțin fondurile, proiectele finanțate, cheltuieli, etc.) FACIAS a solicitat informații din partea instuțiilor statului cu privire la tragerea la răspundere a funcționarilor care se fac responsabili de neîndeplinirea  jaloanelor din anul 2022 - respectiv trimestrele I, II și III din PNRR și modalitatea de sancționare a persoanelor responsabile.

Din răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor rezultă că nu s-a pus în discuție, până la această dată, atragerea răspunderii administrative persoanelor responsabile de neîndeplinirea jaloanelor din PNRR. În schimb, alte ministere ne-au comunicat că atragerea răspunderii administrative și disciplinare este în acord cu legislația specifică gestionării fondurilor europene”, transmite FACIAS.

În eventualitatea în care România va pierde bani din PNRR, cei responsabili trebuie trași la răspundere, spune FACIAS.

”Există în continuare riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă s-a depășit termenul maximal de 6 luni pentru implementarea anumitor proiecte, hotărârea Comisiei Europene fiind decisivă.

FACIAS consideră că toți cei  care au contribuit la proasta gestionare și derulare a proiectelor trebuie să răspundă în fața legii și să plătească. În acest sens, va solicita sancționarea persoanelor responsabile din cadrul fiecărei instituții implicate în acest amplu proces, care au dat dovadă de nepăsare și incompetență.

Statul român și-a asumat un proiect pe care nu reușește să-l administreze eficient și a promis cetățenilor români rezultate și beneficii, iar acestea întârzie să apară.

Nu există nici comunicare, nici responsabili, nici sancțiuni”, arată FACIAS.

×
Subiecte în articol: PNRR FACIAS
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close