Antena 3 CNN Actualitate Două treimi dintre români consideră că nivelul corupţiei a crescut în ultimul an

Două treimi dintre români consideră că nivelul corupţiei a crescut în ultimul an

Două treimi dintre români consideră că nivelul corupţiei a crescut în ultimul an
Sursa foto: Foto: Mediafax
de N.B.    |    06 Ian 2012   •   12:21

Două treimi dintre români consideră că în ultimul an a crescut corupţia în ROmânia, 6% consideră că a scăzut, 26% nu percep nicio modificare la nivelul corupţiei, iar 1% nu răspund/nu ştiu, arată un sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei, citat de Agerpres.

Conform sondajului, 67% dintre români consideră că nivelul corupţiei în România a crescut în ultimul an. În mediul rural proporţia este mai scăzută decât media rezultatelor (62%), în timp ce 69% dintre persoanele din mediul urban (oraşele de provincie) consideră că nivelul corupţiei a crescut.

Cea mai mare diferenţă faţă de media rezultatelor este percepţia corupţiei în rândul bucureştenilor. Locuitorii Capitalei consideră, în proporţie de 81% că nivelul corupţiei a crescut în ultimele 12 luni.

Sondajul relevă că instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere este armata (55% - încredere în foarte mare şi în mare măsură), instituţiile de educaţie (51%), Jandarmeria (47%), instituţiile de sănătate publică (37%), autorităţi publice locale (34%).

Instituţiile educaţionale sunt cele care şi-au îmbunătăţit cel mai mult încrederea pe care le-o acordă, fiind înregistrată o diferenţă de + 8%.

Parlamentul rămâne, ca şi în 2010, instituţia cu cel mai scăzut grad de încredere al populaţiei, doar 13% dintre intervievaţi răspunzând în octombrie 2011 că au încredere în Legislativ, faţă de 11% în 2010.

Sondajul a fost realizat a cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei în cadrul proiectului "Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate", în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2011, pe un eşantion de 1.150 de respondenţi cu vârsta peste 15 ani, în 60 de localităţi rurale şi 57 de oraşe plus municipiul Bucureşti, marja de eroare fiind de 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

×
Subiecte în articol: sondaj romani coruptie
Parteneri
Localitatea din România unde candidează un politician mort de 11 ani
x close