Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Marinescu, recomandări esențiale pentru a evita infectarea cu Covid-19. Ce trebuie să facă românii

Dr. Adrian Marinescu, recomandări esențiale pentru a evita infectarea cu Covid-19. Ce trebuie să facă românii

Doctorul Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” din București transmite noi recomandări pentru românii care vor să se ferească de boala Covid-19, în aceste ”zile grele”, în care numărul cazurilor de infectare a crescut alarmant. Iată ce trebuie să facem ca să ne protejăm, conform recomandărilor făcute de reputatul medic la Antena3.

Dr. Adrian Marinescu, recomandări esențiale pentru a evita infectarea cu Covid-19. Ce trebuie să facă românii
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Tudorache    |    26 Iul 2020   •   20:40

Medicul Adrian Marinescu afirmă că este obligatoriu să purtăm masca și în spațiile deschise, dacă nu se poate respecta distanțarea socială, dacă vrem să evităm o posibilă infectare cu coronavirus: ”În zonele aglomerate, riscul există, masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună”.

Dr. Adrian Marinescu, recomandări esențiale pentru a evita infectarea cu Covid-19

Medicul mai atrage atenția asupra importanței duratei contactului cu persoanele care pot transmite virusul. ”Una este să treacă cineva pentru câteva secunde pe lângă mine, în momentul în care sunt la o terasă sau merg pe stradă, și atunci riscul de transmitere este mic și alta e să stau la masă cu altcineva, să fiu în contact prelungit 2-3 ore.”, spune dr. Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu, recomandări esențiale pentru a evita infectarea cu Covid-19. Ce trebuie să facă românii

Dr. Adrian Marinescu ne sfătuiește să evităm pe cât posibil aglomerațiile și spune că ar trebui să mergem la magazin cât mai rar pentru că în prezent există un risc real de transmitere și ”sunt zile grele”. 

Adrian Marinescu arată pericolul real la care ne supunem cei mai mulți dintre noi atunci când lăsăm garda jos, în special când ajungem acasă, în scara blocului și în lift.

”Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prn aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului.”, mai spune Marinescu.

Deși atingerea suprafețelor a fost considerată un pericolul, medicul Marinescu susține că riscul de infectare în acest mod rămâne relativ scăzut. ”Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu.”

Referitor la purtarea mănușilor, Adrian Marinescu susține că acestea oferă o falsă siguranță și sunt importante pentru cei care manipulează, nu pentru cetățeni.

De multe ori, asimptomaticii prezintă pierderea gustului și a mirosului chiar dacă nu au alte simptome. Iată cum comentează Adrian Marinescu:

”Există o diferență între infectare și îmbolnăvire. Persoanele infectate nu sunt neapărat bolnave. Asimptomatiicii totuși transmit, în urma contactului prelungit, către familie, prieteni. Există un procent mare, poate 50%, care prezintă lipsa simptomelor pe toată durata bolii. Faptul că virusul nu determină îmbolnăvirea ține de încărcătura virală și imunitatea persoanei.”, a susținut medicul Adrian Marinescu.

×
Subiecte în articol: recomandari
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close