Antena 3 CNN Actualitate Dr. Carmen Dorobăţ, precizări importante despre variola maimuţei: "Trebuie să luăm măsuri"

Dr. Carmen Dorobăţ, precizări importante despre variola maimuţei: "Trebuie să luăm măsuri"

Carmen Dorobăț, profesor doctor și fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a făcut o serie de precizări importante privind răspândirea variolei maimuței în Europa. Suntem la un pas de o nouă pandemie, mai ales că ministerul Sănătății a început achiziția de vaccinuri? Iată răspunsul.

Dr. Carmen Dorobăţ, precizări importante despre variola maimuţei: "Trebuie să luăm măsuri"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    23 Mai 2022   •   18:48

Sunt aproximativ 100 de cazuri de variola maimuței la nivel planetar. Foarte multe cazuri înregistrate în ultima săptămână în Europa și vedeți acolo, Belgia, Marea Britanie, Franța, Portugalia, Spania, Italia.

De asemenea, au fost confirmate cazuri și în Israel și există în acest moment o alertă europeană.

Deja ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus că țara noastră va cumpăra câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei pentru a se asigura că sunt luate măsuri chiar înainte ca în România să fie semnalate primele cazuri.

Întrebată dacă vom ajunge din nou la carantină, Carmen Dorobăț, profesor doctor și fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

"Să sperăm că nu o luăm de la capăt, dar uitându-mă cu atenție la această hartă, este foarte ușor și didactic, spun că iată, se observă că este vorba de areale geografice deosebit de îndepărtate și care apare în același moment, adică nu "în același moment" cu niște ghilimele în într-un interval scurt de timp.

Ca urmare, din punct de vedere medical, trebuie să luăm măsuri în izola, sursa fără îndoială și în același timp, în a supraveghea corect contactul.

Ce trebuie să facă cei care contactează variola maimuței?

Cei care contactează boala este vorba de o boală infecțioasă. Variola, de exemplu, și varicela este o boală infecțioasă și persoana respectivă este izolată sta acasă.

Şi variola este tot o boală contagioasă, deci persoana care se va îmbolnăvi va sta acasă, izolată o perioadă de timp sigur, cu excepția unor forme care vor impune internarea în spital, iar ceea ce înseamnă contracții contacte, aceștia vor fi supravegheați şi testați, evident, din punct de vedere a ceea ce se poate întâmpla la sfârșitul unei posibile perioade de incubație, adică să testăm aceea anticorpi.

Este suficientă o perioadă de 21 de zile de izolare?

Este dată, după părerea mea, perioada maximă, adică și-au luat toate măsurile de precauție în sensul ca să elimine orice risc ca persoana posibilă sursă se mai infecteze 21 de zile.

Mi se pare perioada maximă în care ar putea fi contagioasă persoana respectivă. 

Ce trebuie să facă cei care sunt contacţi direcți?

Contacții trebuie urmăriți de către medici și dacă au simptome asemănătoare. Ar trebui, bineînțeles să facă și analize corespunzătoare.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt cele ale unei gripe ca să spun așa, dar nu o gripă din cea mai severă formă din câte a apărut în datele din literatură.

Este vorba de febră, dureri articulare, dureri, musculare, dureri de cap, dar care nu spun că pacientul respectiv trebuie obligatoriu să își întrerupă activitatea, deci nu influențează foarte mult starea generală.

Dar ceea ce este de remarcat este că în cazurile tipice apar niște leziuni e pe tegument.

Apare o erupție care, într-adevăr  se poate asemăna cu cea de varicelă, dar elementele sunt mai mari și mai profunde la nivelul pielii de aici și posibilitatea infectării a prin aceste leziuni, dacă te rupi sigur și lichidul din interior poate fi contaminant, de aceea este necesară supravegherea contanților.

Se poate discuta de o pandemie de variolă

Noi infecționiștii avem deja tras semnalul de alarmă. Am văzut la nivelul Ministerului Sănătății, domnul ministru a anunțat deja că vom avea niște doze de vaccin pentru ceea ce înseamnă risc epidemiologic.

Deci într-o astfel de situație, astfel încât, spun eu, că este o un diagnostic mai ușor de pus decât cel de COVID-19, pentru că acele elemente care pot apare pe piele ne pot determina să punem diagnosticul din momentul în care pacientul intră în cabinet.

Nu este greu de pus diagnosticul. Mai elaborate sunt anchetele epidemiologice din jurul acestui caz pentru a pune în evidență contacţi care trebuie urmăriți.

Variola maimuței este comparabilă cu COVID?

După părerea mea, extinderea chiar într-o arie populațională mai restrânsă nu poate fi atât de explozivă și atunci nouă medicilor ne va veni mai ușor să urmărim mai ușor să diagnosticăm și călcăm pe un teren cumva mai cunoscuți, pentru că despre variolă știm, am învățat", a spus medicul Carmen Dorobăţ la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Dr Carmen Dorobăţ
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close