Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul dr. Ciuhodaru: "Există riscul să se ajungă la situația în care primii români vaccinați nu mai au imunitate"

Avertismentul dr. Ciuhodaru: "Există riscul să se ajungă la situația în care primii români vaccinați nu mai au imunitate"

O pandemie poate fi ţinută sub control cu o strategie simplă, dar care se bazează pe ştiinţă, iar campania de vaccinare anti-COVID din România nu decurge tocmai cum trebuie, spune medicul Tudor Ciuhodaru, eurodeputat PSD.

Avertismentul dr. Ciuhodaru: "Există riscul să se ajungă la situația în care primii români vaccinați nu mai au imunitate"
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    08 Feb 2021   •   10:25

În ce priveşte campania de vaccinare împotriva coronavirusului, medicul a explicat că dacă ritmul decurge lent, iar noi tulpini tot apar, există riscul să se ajungă în cele din urmă la situația în care primii români vaccinați nu mai au imunitate, potrivit b1.ro.

"Deocamdată, lucrurile nu arată foarte bine, deși putem spune că un număr important de români au fost imunizați. 

Ciuhodaru: Există riscul ca, până vaccinăm ce ne-am propus, primii vaccinaţi să nu mai aibă imunitate

Se vede clar că românii vor să se vaccineze, vedeți și numărul de înscrieri pe acea platformă, dar facem și aici o comparație – recomandările Comisiei Europene sunt ca până în martie să fie vaccinate 80% dintre persoanele cu risc, iar 70% din persoane să fie vaccinate până la începutul verii. 

Dacă mai țin eu minte bine, vara astronomică e pe 21 iunie, așa că este greu de crezut, mai ales că aici vorbim de o cursă contracronometru. 

Dacă nu facem acest lucru, cu noile tulpini, cu ceea ce se mai întâmplă, există riscul ca, până când ajungem să vaccinăm ceea ce ne-am propus, cei din decembrie-ianuarie, imunizați atunci, să nu mai aibă această imunitate și să ajungem să vaccinăm în buclă", a atras atenţia dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul mai spune că o pandemie poate fi controlată prin două elemente, testare extinsă și imunizare.

Tudor Ciuhodaru: Numărul mic de teste și de cazuri depistate dau o falsă senzație de siguranță 

"Poate că, mă uitam și astăzi, numărul mic de teste și numărul de cazuri depistate dau o falsă senzație de siguranță. Pentru a controla o pandemie îți trebuie trei măsuri clare și concrete, o strategie simplă bazată pe știință, în așa fel încât să salvezi viața oamenilor. 

Sunt trei lucruri simple, simple recomandate și la nivel european. Pe de o parte, vorbim de acea testare extinsă, gratuită, sau cea mai simplă metodă să nu intri în contact cu un pacient cu coronavirus este să știi ce ai în față, iar dacă nu îl testezi și numărul de teste e foarte mic, evident că nu ai de unde să știi acest lucru, nu se izolează, merg mai departe. 

Măcar în acele zone în care intră în contact numere importante de oameni să fie făcute aceste lucruri, în hipermarketuri, în școală, în zonele de transport în comun, pentru că ar scădea riscul de infectare", a declarat Tudor Ciuhodaru.
 

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru vaccinare COVID-19
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close