Antena 3 CNN Actualitate Dr. Mihai Craiu, mesaj în plină pandemie COVID: Antibioticele nu omoară coronavirusul. Luate după ureche, ne pot omorî pe noi

Dr. Mihai Craiu, mesaj în plină pandemie COVID: Antibioticele nu omoară coronavirusul. Luate după ureche, ne pot omorî pe noi

Protocolul de tratament pentru COVID-19 a fost modificat, astfel că antiinflamatoarele de ajută în lupta cu această mare infecţie, însă mare atenţie la antibiotice. Pediatrul Mihai Craiu ne spune când ne fac mai mult rău decât bine aceste medicamente. Asimptomaticii nu trebuie să ia sub nicio formă antibiotice şi recomandăm, în caz de boală, să contactaţi imediat un medic.

Dr. Mihai Craiu, mesaj în plină pandemie COVID: Antibioticele nu omoară coronavirusul. Luate după ureche, ne pot omorî pe noi
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    17 Dec 2020   •   09:54

Antiinflamatoarele pot fi folosite cu succes în infecţia cu coronavirus, însă nu acelaşi lucru se spune şi despre antibiotice.

"S-a dovedit că antiinflamatoarele nu sunt dăunătoate la COVID.

Într-un studiu făcut de medicii de la Londra şi în care se foloseşte un tip anume de ibuprofen, s-a dovedit că acesta este chiar benefic în tratamentul infecţiei cu Sars Co-V 2, pentru că acele complicaţii medii şi severe ale bolii sunt mai degrabă inflamatorii", a clarificat medicul pediatru Mihai Craiu, joi, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Mesajul dr. Craiu pentru toţi părinţii

Întrebat ce trebuie să ştie părinţii despre antiinflamatoare în cazul copiilor, medicul a lămurit.

"Mesajul pentru părinţi este `Cei care foloseaţi cu succes înainte de pandemie la copiii dvs ibuprofen, puteţi să-l folosiţi şi acum. Nu există niciun risc suplimentar`", a precizat doctorul Craiu.

Totuşi, medicul atrage atenţia că antiinflamatoarele se administrează copiilor care au febră numai atunci când este necesar.

"Dacă copilul are febră şi stare generală proastă, dureri sau suferă, primeşte antitermic.

Dar dacă copilul se joacă, mănâncă, este exact ca şi în ziua precedentă, când nu avea febră, nu trebuie tratat musai şi în niciun caz după un program foarte riguros.

Simptomaticele (antiinflamatoarele - n.r.), toate, sunt destinate combaterii unor simptome care ne fac rău.

Protocolul tratamentului pentru COVID, modificat

Febra e necesară, nu trebuie mereu combătută

Din punct de vedere strict biochimic şi imunologic, febra e necesară. Noi trebuie să o combatem, când ne face rău", a explicat pediatrul Mihai Craiu.

O altă atenţionare importantă a medicului se referă la antibiotice, cele care apar şi în protocolul pentru tratamentul COVID.

Această clasă de medicamente trebuie folosită cu mare atenţie şi numai atunci când chiar este nevoie. În plus, recomandarea de antibiotice se face la sfatul medicului, şi nu acasă, aşa cum mai procedează unii părinţi.

Dr. Mihai Craiu: Antibioticele nu omoară coronavirusul

Mai mult, antibioticele nu omoară coronavirusul şi niciun alt virus, ci doar bacteriile, explică dr. Craiu.

"Protocolul cel nou are mai multe puncte, în care spune că utilizarea unui antibiotic la pacientul asimptomatic la domiciliu nu este numai inutilă, ci este un abuz împotriva sănătăţii.

Antibioticele omoară numai fiinţe vii, ca noi, bacterii, dar virusurile nu pot fi influenţate în replicarea lor, sub nicio formă, de antibiotice.

Folosirea nediscriminatorie şi mai ales în automedicaţie a antibioticelor poate să inducă complicaţii realmente ameninţătoare de viaţă", a atenţionat pediatrul.

Cel mai recent bilanţ COVID, număr mare de infectări

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 164 de decese şi 5.991 de persoane infectate cu coronavirus.

Până miercuri, 16 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 571.749 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 13.862 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.977. Dintre acestea, 1.267 sunt internate la ATI. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close