Antena 3 CNN Actualitate Dr. Radu Ţincu (ATI): Preluarea bolnavilor COVID de toate spitalele va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate

Dr. Radu Ţincu (ATI): Preluarea bolnavilor COVID de toate spitalele va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate

Preluarea cazurilor COVID-19 de toate spitalele din ţară, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, nu este o idee bună, pentru că ar distruge sistemul sanitar, atenţionează un medic ATI din Capitală, aflat în prima linie în lupta cu virusul.

Dr. Radu Ţincu (ATI): Preluarea bolnavilor COVID de toate spitalele va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    16 Oct 2020   •   11:10

Dr. Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, este de părere că răspândirea pacienților COVID în toate secțiile de reanimare nu este o soluție, în acest fel contaminându-se aproape toţi medicii și pacienții, potrivit psnews.ro.

În ce priveşte situația de la terapie intensivă, aceasta este "din ce în ce mai apăsătoare". "Din punctul meu de vedere, în câteva zile se va depăși capacitatea de 1.040 de paturi destinate pacienților COVID-19.

Dr. Ţincu: Preluarea cazurilor COVID de toate spitalele va distruge sistemul medical, printr-o contaminare masivă

Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus. Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor.

Cred că, dimpotrivă, pacienții infectați ar trebui să fie cantonați în aceeași unitate sanitară, să nu fie distribuiți prin toate spitalele țării, astfel încât să ne asigurăm că sistemul medical nu va fi contaminat în curs de câteva săptămâni.

O astfel de contaminare va afecta personalul medical și va fi scos din funcțiune, și asta într-un sistem medical fără personal suficient.

Dr. Radu Ţincu: O astfel de politică va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate

O îmbolnăvire a cadrelor medicale va agrava și mai mult criza sanitară, iar în al doilea rând, acești bolnavi care vor fi răspândiți și redistribuiți în toate spitalele țării îi vor contamina și pe ceilalți pacienți. Din punctul meu de vedere, o astfel de politică va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate publică", a punctat medicul.

Medicul Ţincu ştie că această propunere a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aplicat şi a funcţionat în alte ţări, precum Germania, însă sistemul diferă mult în cele două state. 

„E o politică pe care au aplicat-o și alte țări, dar să nu uităm că sistemul de sănătate din țările în care a fost aplicată această politică nu sunt identice cu cele din România.

Dr. Ţincu: Nu poţi să aplici metoda din Germania la spitalele din România

În momentul în care ai spitale construite în urmă cu 50 de ani, în momentul în care ai saloane de câte 10 pacienți în spital va fi foarte greu să implementezi acest tip de strategie.

Da, în Germania toate spitalele au preluat COVID, pentru că secțiile de terapie intensivă au rezervă de un pat sau maximum două paturi, atunci infrastructura le-a permis o astfel de abordare. În momentul în care crezi că poți să suprapui în România politica din alte țări e o eroare. Nu poate fi suprapusă în totalitate pe sistemul nostru de sănătate", a atenţionat dr. Țincu.

Dr. ATI: Trebuie să separăm cât putem de mult bolnavii de COVID de ceilalți bolnavi din alte spitale

În opinia medicului de la Terapie intensivă, soluţia ar fi ca spitalele suport-COVID "să fie transformate în continuare în totalitate în spitale COVID", pentru a nu bloca sistemul.

"Trebuie să separăm cât putem de mult bolnavii de coronavirus de ceilalți bolnavi din alte spitale, pentru că cel mai probabil sistemul de sănătate se va contamina și se va bloca".

COVID-19 în România

Joi a fost a doua zi în care s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19 în România. Sunt 4.013 cazuri și 73 de decese în ultimele 24 de ore, iar în secțiile de terapie intensivă sunt peste 720 de bolnavi.

Până joi, în România au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, iar 5.674 de oameni au murit din cauza COVID-19.

×
Subiecte în articol: Radu Țincu coronavirus
Parteneri
Volodimir Zelenski, întâlnire cu Regele Charles la Londra | LIVE
x close