Antena 3 CNN Actualitate Drăgaica. Ce semnifică sărbătoarea Sânzienelor

Drăgaica. Ce semnifică sărbătoarea Sânzienelor

Drăgaica. Ce semnifică sărbătoarea Sânzienelor
22 Iun 2018   •   13:00

În fiecare an, între 23-24 iunie, în popor este sărbătorită Noaptea de Sânziene. Oamenii respectă numeroase tradiții și superstiții de Sânziene, sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica. Conform tradiției populare, în această zi se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană.

Creștinii din România sărbătoresc pe 24 iunie Sânzinele și păstrează numeroase tradiții și superstiții încă din cele mai vechi timpuri. În popor, se crede că noaptea care precedă ziua de Sânzine este una magică în care toate minunile sunt posibile. În această noapte, forțele binelui cât și cele ale răului ating apogeul.

Creștinii din România păstrează mare parte din cunoscutele tradiții și superstiții de Sânziene. În Moldova, credincioșii se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, sperând că acesta îi va proteja și scăpa de necazuri, suferințe și boli. Conform tradiției populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie se deschid cerurile, iar Sânzienele încep să danseze. 

Potrivit legendelor, Sânzinele sunt niște ființe extraordinar de frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri, relatează calendarulortodox.ro. Ele se prind în horă și dansează și le dau florilor și buruienilor întrebuințări deosebite. Plantele devin leac și ajută oamenii să scape de boli, potrivit tradițiilor. În regiunile în care se sărbătoresc Sânzienele, oamenii cred că este bine ca fetele mari să culeagă flori de pe câmp, pe care să le împletească în cununi. Fetele aruncă coronițele peste case, iar dacă acestea se lovesc sau ajung să se agațe de horn, înseamnă că urmează o cununie. 

Fetele din sate se întâlnesc la răscruce de drumuri unde formează o horă. Tot în această zi se alege Drăgaica, dintr-un grup de fete. Aleasa trebuie să fie cea mai cuminte și cea  mai frumoasă. De asemenea, în zorii zilei de 24 iunie, băieții se adună și bat satele în lung și în lat cu flori de sânzine la pălării.  Dacă o fată va arunca un buchet de flori cules de Sânziene pe ușă sau pe fereastră, se spune că își va găsi ursitul în acel an. În unele regiuni din România, superstițiile de Sânziene spun că fetele trebuie să-și pună buchetul de flori sub pernă, pentru a-și visa ursitul. 

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii de la sate aprind focuri peste care aruncă substanțe foarte puternic mirositoare. Se buciumă și se strigă în jurul focurilor de tabără, pentru a ține la distanță spiritele malefice.

În noaptea de Sânziene animalele vorbesc între ele

În noaptea de Sânziene, ca și în noaptea de Crăciun, tradițiile și superstițiile spun că animalele pot sta de vorbă. Cine le pândește, le poate înțelege graiul, conform legendelor. Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând duhurile care o păzesc. El va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.

×
Subiecte în articol: traditii superstitii
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close