Antena 3 CNN Actualitate Drama bolnavilor din România. Peste 30 de medicamente lipsesc din farmacii

Drama bolnavilor din România. Peste 30 de medicamente lipsesc din farmacii

Situaţie critică în industria farmaceutică din România! Peste 30 de medicamente au dispărut în ultimele două luni de pe piaţă. Vorbim, de exemplu, despre medicamente vitale pentru pacientii cu probleme respiratorii sau pentru afecţiuni dermatologice. Inclusiv cele destinate bolnavilor cronici sunt acum, de negăsit.

Drama bolnavilor din România. Peste 30 de medicamente lipsesc din farmacii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cristina Ştefan    |    24 Oct 2022   •   10:02

Lună de lună, zeci de medicamente vitale dispar din farmacii.

"În ultima perioadă am văzut că lipsesc foarte multe medicamente pe viroze respiratorii şi alte patologii, cum ar fi chiar şi diabet. Noi încercăm să le oprim reţetele şi să revenim cu un apel către dânşii, să revină pentru a li se oferi medicaţia, adică tragem speranţă că vom primi medicamentele acelea, dar nu ştim cât durează", a spus Laura Zlătan, asistent de farmacie.

Lipsa medicamentelor înseamnă moarte sigură pentru cei care suferă de boli necruțătoare. Îngrijorați sunt și cei cu boli cronice.

"Eu zilnic iau Eutirox pe care îl găsesc deocamdată. A fost anul trecut sau acum doi ani o penurie, dar acum s-a rezolvat. Normal că ne temem  că această situaţie ar putea exisa din nou. Oricum ne temem să trăim în ţara asta, că nu ştim  ce se întâmplă de azi pe mâine", mărturiseşte o femeie.

Numai în ultimele două luni au dispărut deja peste 30 de medicamente din farmacii. Ne referim la tratamente pentru diabet, cancer, infecţii respiratorii, însă, atenţie, nu se mai găsesc nici unele antibiotice.

"Cu siguranţă criza se va accentua şi acesta este din punctul meu de vedere doar primul val în această toamnă. Al doilea val va fi în aprilie, când va trebui să reanalizăm la solicitarea Ministerului toate preţurile din catalog", a declarat Daniel Bran, vicepreședintele APMGR Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Producătorii de medicamente din România au avertizat încă de la startul scumpirilor la utilităţi că sute de medicamente vândute sub prețul de producție ar putea să dispară de pe piață.
 

×
Subiecte în articol: medicamente farmacii
Parteneri
Horoscop 1-15 octombrie, cu Cristina Demetrescu. Atenţie la eclipsă!
x close