Antena 3 CNN Actualitate Drapelul UE a fost înlăturat de pe Arcul de Triumf din Paris, după revolta liderilor de dreapta

Drapelul UE a fost înlăturat de pe Arcul de Triumf din Paris, după revolta liderilor de dreapta

Drapelul Uniunii Europene, arborat vineri pe Arcul de Triumf din Paris pentru a marca preluarea de către Franţa a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, a fost înlăturat astăzi după ce a atras criticile politicienilor de dreapta și de extremă-dreaptă, indignați de faptul că drapelul Franței a fost coborât de pe monument cu această ocazie.

Drapelul UE a fost înlăturat de pe Arcul de Triumf din Paris, după revolta liderilor de dreapta
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    02 Ian 2022   •   22:46

„A decora Arcul de Triumf doar în culorile Uniunii Europene, fără prezența unui steag național, este un adevărat atac la adresa identității națiunii noastre, pentru că acest monument onorează victoriile noastre militare și adăpostește Mormântul Soldatului Necunoscut.” a declarat, ieri, Marine le Pen, liderul partidului de extremă-dreaptă din Franța, Adunarea Națională, citată de Reuters.

Candidata la președinție din partea partidului Les Republicains, de centru-dreapta, Valerie Pecresse a criticat la rândul ei arborarea.

„Prezidarea Europei da, ștergerea identității franceze nu! Îl rog solemn pe Emmanuel Macron să ne rearboreze tricolorul alături de cel al Europei sub Arcul de Triumf. Datorăm aceasta tuturor luptătorilor noștri care și-au vărsat sângele pentru el”, a scris Pecresse pe Twitter.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Clement Beaune a transmis că a fost planificat din timp ca drapelul UE să fie coborât astăzi de pe Arcul de Triumf.

„A fost prevăzut ca drapelul să fie dat jos în această duminică, nu stabilisem un moment exact'', a declarat Clement Beaune, care anunţase vineri că drapelul va rămâne pe Arcul de Triumf pentru ''câteva zile''. El a respins ideea că guvernul francez ar fi luat această decizie în urma presiunilor liderei extremei drepte Marine Le Pen.

„Drapelul francez nu a fost înlocuit. Campania electorală nu este un permis gratuit pentru minciuni și controverse mărunte", a scris, ieri, Clément Beaune, pe Twitter.

Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, Franţa a preluat, de la Slovenia, preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni.

Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa, Cehia şi Suedia.

Temele prioritare ale trio-ului, aşa cum sunt prezentate pe site-ul preşedinţiei franceze, sunt:

- protecţia cetăţenilor şi a libertăţilor acestora, cu accent pe respectarea şi protecţia valorilor europene – democraţia, statul de drept, egalitatea între femei şi bărbaţi etc. – şi pe consolidarea spaţiului Schengen şi a politicii europene privind azilul şi migraţia;

- promovarea unui nou model european de creştere şi investiţii, bazat pe o creştere verde şi durabilă şi pe suveranitatea industrială şi digitală europeană;

- construirea unei Europe mai verzi, mai echitabile din punct de vedere social şi mai protective în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor europeni;

- o Europă globală, actor mondial care promovează multilateralismul şi relaţii reînnoite cu partenerii săi, în paralel cu împărtăşirea unei viziuni comune a celor 27 state membre în ceea ce priveşte ameninţările strategice.

Este a 13-a oară când Franţa deţine preşedinţia UE, ultima dată fiind în iulie-decembrie 2008.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close