Antena 3 CNN Actualitate Drumul turiştilor spre plaja de fiţe din Mamaia, printre utilaje de construcţii: ''Am luat ţeapă!''

Drumul turiştilor spre plaja de fiţe din Mamaia, printre utilaje de construcţii: ''Am luat ţeapă!''

O lege făcută prost transformă litoralul românesc într-un imens şantier. În staţiunea Mamaia Nord, turiştii ajung la plajă printre utilaje, mormane de moloz, schele şi muncitori. Odată ajunşi pe nisip, în loc de sunetul valurilor, aud zgomote de ciocane şi utilaje grele. ''Cetăţeanul C'' s-a pus în locul miilor de români care dau banii mulţi pentru a-şi petrece vacanţa pe litoral şi în schimbul cărora, primesc doar bătaie de joc.

Drumul turiştilor spre plaja de fiţe din Mamaia, printre utilaje de construcţii: ''Am luat ţeapă!''
de Cristi Popovici    |    16 Iul 2020   •   19:30

Dacă autostrăzile s-ar construi în acelaşi ritm ca blocurile din nordul litoralului românesc, am fi fruntaşi în Europa.

Investiţiile au explodat în urmă cu doi ani, când cartierul Mamaia Nord din Năvodari a fost declarat staţiune turistică şi aşa, câmpul lung de câţiva kilometri s-a tranformat într-un imens şantier în lucru. Aici, nimeni nu ţine cont de nicio regulă.

Clădirile finalizate sunt transformate imediat în spaţii de cazare pentru turişti, chiar dacă în jurul lor se lucrează în continuare. În anunţurile de pe Internet, proprietarii omit acest amănunt.

''Am luat ţeapă. În anunţuri nu dau şi alte detalii, că e şantier, că e în lucru. Vor doar să atragă turiştii. Nu mai vin în zona asta!'', spune o turistă dezamăgită.

Nimeni nu îi verifică aşa cum trebuie pe dezvoltatori. Inspectorii din Primărie, sau cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii fac controale doar la sesizări. Când totuşi îşi fac apariţia, muncitorii se ascund şi nu mai au pe cine să amendeze. Dacă autorităţile şi-ar face treaba, ar descoperi în fiecare zi ilegalităţi.

În 2014, o ordonanţă de Guvern schimb legea care interzicea construcţiile pe timpul sezonului estival, aşa că cei care aveau proiecte în derulare până la 15 mai, îşi puteau vedea de treabă şi pe timpul verii. Şantierele trebuie însă să fie curate, iar muncitorii nu trebuie să îi deranjeze pe turişti. Realitatea este cu totul alta.

''Nu doar zgomotul utilajelor şi praful ridicat de maşini îi supără pe turişti, ci şi pubelele pline de gunoi, iar la doi paşi se află plaja de fiţe din nordul staţiunii Mamaia'', a spus Cristi Popovici, reporter Antena 3.

Profitând de legea permisivă şi de nepăsarea organelor de control, mulţi proprietari de terenuri au ridicat ilega zeci de clădiri în această zonă, cu gândul doar la chiriile uriaşe pe care le vor cere la finalizarea apartamentelor.

În paralele cu devoltarea imobilară, Primăria Năvodari desfăşoară propriul proiect de asfaltare a aleilor dintre hoteluri şi clădiri, în valoare de 4,5 milioane de euro, care va fi finalizat până la finalul acestui an.

×
Subiecte în articol: plaja Mamaia Cetățeanul C
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close