Dumitru Prunariu despre anunţul NASA că exista apă pe Marte: "Am putea descoperi că planeta Marte a fost cândva locuită"

de D.G.    |    30 Sep 2015   •   12:14
Dumitru Prunariu despre anunţul NASA că exista apă pe Marte: "Am putea descoperi că planeta Marte a fost cândva locuită"

"Era de aşteptat ca pe planeta Marte să se găsească urme de apă, declară într-un interviu la RFI fostul cosmonaut Dumitru Prunariu. NASA a anunţat luni seară că au fost descoperite dovezi ale prezenţei sărurilor hidratate pe Marte, precizând însă că nu au fost găsite probe directe ale prezenţei apei în stare lichidă pe planeta roşie", a spus la RFI Dumitru Prunariu. Acesta a adăugat pe de altă parte că a coloniza planeta Marte este un gând foarte îndepărtat, chiar iraţional.

"Deocamdată, nu se pune problema colonizării planetei Marte. Acum, să nu ne uităm la o serie de proiecte private, care au fost servite publicului sub o anumită formă, din care se fac şi bani, cum este MARS ONE, care este un proiect din punctul meu de vedere total neetic, să trimiţi oameni doar dus pe o planetă pe care încă nu o cunoşti bine şi eventual aştepţi să moară acolo. Dar problema unui zbor uman spre planeta Marte se pune într-adevăr, dar undeva prin anii 2030-2035. Deocamdată se fac o serie întreagă de studii asupra comportării organismului uman timp îndelungat în spaţiul extraatmosferic. Chiar acum, doi astronauţi, un american şi un rus, se află la bordul staţiei orbitale, unde vor petrece un an întreg, studiindu-se mult mai detaliat modificările care apar în organism într-o perioadă lungă de timp."

Prunariu subliniază că problema importantă a colonizării planetei Marte sau a trimiterii omului spre planeta Marte o constituie radiaţiile. În plus, un zbor pilotat spre Marte va dura în total dus-întors aproape trei ani de zile.

"A coloniza planeta Marte este un gând foarte îndepărtat, nu ştim deocamdată ce vom descoperi. Probabil, probabil, nu afirm ca om de ştiinţă, afirm ca un om care visează undeva în viitor, am putea să descoperim că planeta Marte, odată, demult a fost locuită şi că locuitorii ei probabil au colonizat alte planete - am pune în paranteză, de ce nu şi Pământul - undeva cu milioane de ani în urmă."

Parteneri
sati
x close