Antena 3 CNN Actualitate Dunărea a ieşit din matcă: Sute de hectare de teren, inundate. Vezi când se emite Cod Roşu (VIDEO)

Dunărea a ieşit din matcă: Sute de hectare de teren, inundate. Vezi când se emite Cod Roşu (VIDEO)

Dunărea a ieşit din matcă: Sute de hectare de teren, inundate. Vezi când se emite Cod Roşu (VIDEO)
01 Mar 2010   •   14:29

Sute de hectare de teren au fost inundate de apele revărsate ale Dunării. În comuna Gârcov, din Olt, Dunărea a ajuns la câţiva metri de casele oamenilor. Hidrologii menţin avertizarea de inundaţii Cod Portocaliu pe sectorul Gruia-Zimnicea până la sfârşitul săptămânii.

Dunărea a înaintat, în doar câteva ore, 20 de metri spre casele oamenilor din Gârcov, judeţul Olt. Câteva gospodării au fost deja inundate, iar oamenii se aşteaptă la ce e mai rău.

Localnicii se tem că gospodăriile le vor fi înghiţite de ape, aşa cum s-a mai întâmplat în anul 2006. Autorităţile locale au început să ridice primele diguri de pământ.

Dunărea a inundat peste 250 de hectare din localitatea Gârcov. Dintre acestea, 100 de hectare sunt proprietatea oamenilor din zonă. Podeţul care face legătura cu Lunca Dunării este deja sub ape.

Hidrologii avertizează că pericolul de inundaţii nu va dispărea până la sfârşitul săptămânii. Debitul fluviului la staţia din Corabia a depăşit, deja, cota de atenţie cu peste 40 de centimetri. În pericol sunt şi digurile din insula mare a Brăilei.


Debitele Dunării continuă să crească

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" estimează că, până pe 6 martie, debitele Dunării vor fi în continuare în creştere, acestea urmând să ajungă sâmbătă până la 11.700 mc/s.

"Debitele fluviului Dunărea sunt în creştere şi se situează peste COTELE DE INUNDAŢIE (corespunzătoare CODULUI PORTOCALIU), la staţiile hidrometrice Gruia (la limita faza II de apărare), Calafat (cu 61 de cm, peste CI), Bechet (cu 56 cm peste CI) şi la Turnu Măgurele (cu 21 cm peste CI)", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Citeşte comunicatul Administraţiei "Apele Române" (pdf)



Mărimi caracteristice de apărare pentru zonele îndiguite

Faza I de apărare
atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea digului (echivalent cod galben);
Faza II de apărare
atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota Fazei I şi cea a Fazei a III-a de apărare (echivalent cod portocaliu);
Faza III de apărare
atunci când nivelul apei ajunge la 0,5 ? 1,5 m sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv (Cota coronament dig minus siguranţă : 0,5 m pentru râuri interioare şi 1 - 1,5 m pentru Dunăre)- echivalent cod roşu.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: Dunare inundatii
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close