Antena 3 CNN Actualitate După zeci de ani de muncă, pensii de mizerie. Românii nu vor avea pensii decente nici peste două decenii

După zeci de ani de muncă, pensii de mizerie. Românii nu vor avea pensii decente nici peste două decenii

După zeci de ani de muncă, pensii de mizerie. Românii nu vor avea pensii decente nici peste două decenii
de O.P.    |    21 Noi 2012   •   06:29

 Românii nu vor avea pensii decente nici măcar peste două decenii. După 40 de ani de muncă, abia dacă vor primi câteva sute de lei pe lună. Toate calculele arată că nici contribuţiile la stat şi nici banii daţi la pensiile private nu sunt suficienţi. În aceste condiţii, mulţi dintre pensionari se vor întoarce la muncă.

400 de mii de români se gândesc cu teamă la momentul în care vor ieşi la pensie. Este vorba de generaţia decreţeilor. Adică, persoane născute în perioada 1966-1971. Calculele arată că un angajat care se pensioneaza în 2031 va primi lunar, doar un sfert din salariul mediu brut.

 Asta înseamnă că, la un salariu mediu de 3.000 de lei pentru întreaga perioadă de cotizare, pensia nu va depăşi 750. Un an mai târziu, procentul creşte la 34 la sută, o dată cu activarea pensiilor administrate private. Chiar şi aşa, venitul abia va depăşi o mie de lei.

În aceste condiţii, mulţi dintre pensionari vor fi nevoiţi să se întoarcă la muncă pentru a face rost de bani.

O soluţie ar fi creşterea contribuţiei la fondurile private de pensii către 10 la sută. În prezent, procentul este de 3,5 la sută. Iar cine are bani, poate opta pentru o penise facultativă.

La o contribuţie de 100 de lei pe lună, după 20 ani, în contul de pensie facultativă se strâng puţin peste 6.700 de lei. În prezent, doar 270 de mii de români au optat pentru o pensie facultativă, iar valoarea medie a contului este de 400 de euro.




×
Subiecte în articol: pensii pensii private
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close