Antena 3 CNN Actualitate Echinocţiul de toamnă începe sâmbătă, la ora 09:50 | Când se trece la ora de iarnă

Echinocţiul de toamnă începe sâmbătă, la ora 09:50 | Când se trece la ora de iarnă

Echinocţiul de toamnă se produce sâmbătă la ora 9.50. Momentul marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua va fi egală cu noaptea.

Echinocţiul de toamnă începe sâmbătă, la ora 09:50 | Când se trece la ora de iarnă
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Sep 2023   •   08:59

Longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții se întâlnesc în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

Citeşte şi: Horoscop Echinocțiul de toamnă 2023: Succes pentru Gemeni, provocări pentru Scorpioni

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont, scrie Mediafax.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Când se trece la ora de iarnă

România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 28-29 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

×
Subiecte în articol: Echinocţiul de toamnă ora de iarna
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close