Antena 3 Actualitate ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2017. Fenomenul astronomic care are loc pe 22 septembrie

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2017. Fenomenul astronomic care are loc pe 22 septembrie

22 Sep 2017   •   10:14
ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2017. Fenomenul astronomic care are loc pe 22 septembrie
Sursa foto: foto: Pixabay.com

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2017. Echinocţiul de toamnă 2017 are loc pe 22 septembrie, la ora 23.01 şi reprezintă debutul acestui toamnei din punct de vedere astronomic.

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit astro-urseanu.ro.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

sursa: astro-urseanu.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close