Antena 3 CNN Actualitate FMI vine în România pentru a evalua economia țării. ”Trebuie să ne așteptăm la surprize!”

FMI vine în România pentru a evalua economia țării. ”Trebuie să ne așteptăm la surprize!”

O echipă FMI va veni în România în perioada 10 - 28 mai 2021, pentru a efectua revizuirea anuală a economiei românești, cunoscută sub denumirea de consultările asupra articolului IV.

FMI vine în România pentru a evalua economia țării. ”Trebuie să ne așteptăm la surprize!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    07 Mai 2021   •   11:09

Echipa,  condusă de Jan Kees Martijn, va organiza întâlniri virtuale cu oficiali din Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României și alte agenții guvernamentale, precum și cu reprezentanți din sectorul privat și organizații neguvernamentale.

La sfârșitul vizitei virtuale, misiunea va prezenta o declarație finală.

”Sunt evaluări anuale, făcute de Fondul Monetar, România este membră a Fondului Monetar, ele sunt prevăzute în regulamentul acestei instituții, dar trebuie să ne așteptăm și la unele surprize. De ce? România este în procedură de deficit excesiv, adică am depășit în 2019 3% din PIB și această procedură a fost declanșată de Comisia Europeană și sigur că evaluarea făcută de delegația FMI va fi luată în considerare de Comisia Europeană care monitorizează modul în care au fost implementate angajamentele României de a reveni la 3% în 2024.

Vor fi recomandări ca să se mențină aceste cheltuieli, să nu fie majorate, s-ar putea să ne așteptăm la anumite măsuri de reducere a cheltuielilor și de mărire a veniturilor, dar aceste recomandări s-ar putea să se transforme în obligații stabilite de Comisia Europeană. Pentru că acolo suntem pe procedura de deficit excesiv”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: FMI România
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close