Antena 3 CNN Actualitate Fenomen rar pe cer, pe 14 octombrie 2023! Nu va mai fi vizibil până în 2046 | ”Animalele se pot comporta ciudat”

Fenomen rar pe cer, pe 14 octombrie 2023! Nu va mai fi vizibil până în 2046 | ”Animalele se pot comporta ciudat”

Un fenomen uimitor va avea loc peste doar câteva zile. Mai exact, pe data de 14 octombrie, va avea loc unul dintre cele mai importante fenomene astronomice din 2023.

Fenomen rar pe cer, pe 14 octombrie 2023! Nu va mai fi vizibil până în 2046 | ”Animalele se pot comporta ciudat”
Sursa foto: Buddy_Nath / Pixabay
de Laura Dinu    |    06 Oct 2023   •   12:00

Este vorba despre o eclipsă inelară de soare care va putea fi văzută pe data de 14 octombrie.  

”Inelul de foc” va fi vizibil în America de Nord, America Centrală și America de Sud, oferind curioșilor și pasionaților ultima șansă de a vedea un astfel de fenomen pentru următorii cel puțin 20 de ani.  

În data de 14 octombrie, Luna va trece prin fața Soarelui în cel mai îndepărtat punct de Pământ, ceea ce înseamnă că nu îl va acoperi complet. Acest lucru va crea un efect pe care astronomii îl numesc „inel de foc”.

Evenimentul va fi vizibil în opt state din SUA.  

După ce va trece peste Golful Mexic, eclipsa va putea fi observată din Mexic, Belize, Honduras, Panama, Columbia și Brazilia. 

Aceasta va fi vizibilă, mai întâi, ca o eclipsă parțială, pe măsură ce Luna se deplasează în fața Soarelui. După aproximativ o oră și 20 de minute, va apărea cercul de foc, ce durează între unu și cinci minute. 

Agenția spațială americană sfătuiește ca toți cei care o vor urmări să poarte protecție specială pentru ochi, concepută pentru a privi Soarele, deoarece Luna nu va bloca complet lumina. 

„În timpul eclipsei, cerul va deveni mai întunecat, deși nu la fel de întunecat ca în timpul unei eclipse totale de soare. Unele animale pot începe să se comporte ca și cum ar fi asfințit, iar aerul se poate simți mai rece”, notează NASA, citată de independent.co.uk

„Nu priviți Soarele prin lentila camerei, telescop, binoclu sau orice alt dispozitiv, nici chiar în timp ce purtați ochelari speciali sau folosiți o altfel de protecție. Razele solare concentrate pot produce arsuri și leziuni oculare grave.” 

Următoarea eclipsă inelară de soare care va traversa SUA va avea loc în 2046, potrivit managerului programului de eclipse al NASA, Kelly Korreck. 

×
Subiecte în articol: eclipsă inelară de Soare
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close