Antena 3 CNN Actualitate Eclipsa parţială de soare de marţi dimineaţă, cea mai mare din următorii 16 ani

Eclipsa parţială de soare de marţi dimineaţă, cea mai mare din următorii 16 ani

Eclipsa parţială de soare de marţi dimineaţă, cea mai mare din următorii 16 ani
Sursa foto: Foto: sacbee.com
03 Ian 2011   •   20:36

Marţi, planeta se va întuneca preţ de câteva ore. Va fi o eclipsă parţială de Soare. În România fenomenul se va putea observa în toată ţara. Evident, în funcţie de cât de înnorat va fi cerul. E totuşi un eveniment pe care n-ai vrea să-l ratezi. Eclipsa de marţi va fi una dintre cele mai mari care se produc în următorii 16 ani.

4 ianuarie 2011 va rămâne o dată importantă pentru pasionaţii de astronomie. Marţi dimineaţă, soarele va fi acoperit în proporţie de peste 75% de Lună.

Eclipsa debutează în nordul Algeriei. În scurtă vreme, penumbra Lunii va acoperi vestul Europei. Asta chiar la răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen spectaculos. Maximul eclipsei se va produce în nordul Suediei, la ora 8:50, GMT. Încet - încet toată Europa şi apoi şi Orientul Mijlociu vor putea urmări fenomenul.

Eclipsa se va termina odată cu apusul Soarelui în nord-vestul Chinei. La noi în ţară, timp de aproximativ trei ore, Soarele va fi acoperit de Lună. Eclipsa va fi vizibilă începând cu ora 09:05 în estul ţării. Aici 75% din Soare va fi acoperit. La 09:13 începe eclipsa în Vest, unde o parte şi mai mare din Soare va fi acoperită.

Eclipsa este un fenomen simplu. Luna acoperă parţial Soarele. Astronomii spun că avem practic de-a face cu o aliniere fericită. Mai pe înţelesul nostru, e vorba de o iluzie optică. Şi asta pentru că noi, de pe Pământ, vedem Soarele şi Luna la aceleaşi dimensiuni. În realitate însă, Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele. Veţi putea vedea eclipsa indiferent de locul în care vă aflaţi.

“Eclipsa se va vedea din tot oraşul, nu contează unde te afli şi chiar se va vedea din toată ţara noastră, se va vedea şi din Europa. Maximul, când Soarele va fi cel mai mult acoperit de către Lună se va produce în Bucureşti la 10.35. Atunci, Soarele va fi acoperit în proporţie de 75%”, a explicat astronomul Adrian Şonka.

Bucureştenii vor avea ocazia să observe eclipsa nu doar de pe stradă, ci chiar din interiorul Observatorului Astronomic. “Noi vom avea deschis începând cu ora 09:00 dimineaţa, până la ora 12.30. Oamenii vor putea veni aici”, a precizat Adrian Şonka.

Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, de aceeaşi amploare va avea loc abia peste 16 ani.


Eclipsa parţială de Soare de marţi dimineaţă va fi vizibilă şi în România


 

×
Subiecte în articol: astronomie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close