Antena 3 CNN Actualitate Economii pe sănătatea românilor. Guvernul cere spitalelor să strângă şi mai mult cureaua

Economii pe sănătatea românilor. Guvernul cere spitalelor să strângă şi mai mult cureaua

Economii pe sănătatea românilor. Guvernul cere spitalelor să strângă şi mai mult cureaua
Sursa foto: spital
03 Mai 2010   •   09:37

Sănătatea românilor, internaţi în spitale, este pusă în pericol pentru ca guvernul să facă economii. Lipsa banilor îi obligă pe medici să cumpere materiale medicale din ce în ce mai proaste şi de provenienţă dubioasă. Produsele care ar trebui să fie sterile vin la pachet cu stafilococ. Asta în timp ce Guvernul se gândeşte cum ar trebui medicii să mai strângă cureaua.

65% dintre produsele medicale care ajung în spitalele româneşti provin din China, Pakistan şi Coreea. În aceste ţări nu există un control riguros al calităţii, iar marfa care ajunge în spitalele din România este uneori infectată, spun furnizorii. Responsabilitatea pentru materialele cumpărate îi revine spitalului. Conducerea unităţilor medicale trebuie să refuze toate produsele ce ar putea pune în pericol sănătatea pacientului. Însă directorii spun că bugetul unui spital asigură aproximativ 60% din necesar. Pentru a putea funcţiona, medicii sunt siliţi să folosească materiale de o calitate din ce în ce mai proastă.

?De doi ani de zile, pe o sumă din ce în ce mai mică, spitalele cumpără aceeaşi cantitate de materiale. Aceeaşi cantitate la un cost mai bun, mai bun, mai bun, iar tifonul devine din ce în ce mai străveziu? spune Mihnea Ioan Grecu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, citat de Gândul.

Chiar şi în aceste condiţii, premierul Emil Boc continuă să ceară să se facă mai multă economie. Potrivit standardelor de cost ale Guvernului, un spital regional de urgenţă, cu o capacitate de 786 de locuri ar trebui să coste fix 151,6 milioane de euro.

Antena 3

×
Subiecte în articol: spital economie sănătate guvern
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close