Antena 3 CNN Actualitate ”Economisirea forțată”, cu ajutorul contoarelor inteligente. ”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”

”Economisirea forțată”, cu ajutorul contoarelor inteligente. ”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”

„Economisirea forțată”, cu contoare inteligente instalate în majoritatea locuințelor pentru a face posibilă reducerea de la distanță a energiei furnizate, este ceea ce își dorește Uniunea Europeană.

”Economisirea forțată”, cu ajutorul contoarelor inteligente. ”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    12 Sep 2022   •   11:58

Din proiectele Uniunii Europene pentru raționalizarea energiei electrice și a gazelor reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințe, automat și fără intervenția utilizatorului, grație „contoarelor inteligente” instalate în locuințe. Acest lucru este posibil cu ajutorul așa numitelor aparate de „contorizare inteligentă”, care permit „activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță. 

Acesta este, evident, răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care Uniunea Europeană sugerează statelor membre să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economia de energie, scrie today.it.

Proiectul prevede o „raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorului din casele noastre, acum setat la 3,3 KWh, ar putea să i se reducă puterea - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp. Pe scurt: dacă continuăm să ținem luminile aprinse și să pornim și televizorul, și mașina de spălat rufe, poate și aspiratorul în același timp, limitatorul sare.  

„Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”, spune Alessandro Panza, europarlamentar. 

”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al Uniunii Europene de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să își reducă risipa, începând cu închiderea biroului inutil de la Strasbourg al Parlamentul European, care funcționează doar patru zile pe lună”, mai spune europarlamentarul. 

×
Subiecte în articol: energie electrică gaze naturale
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close