x close

Economiștii trag un semnal de alarmă: Majorarea cu 40% a pensiilor aruncă România în colaps

13 Dec 2019   •   11:14
Economiștii trag un semnal de alarmă: Majorarea cu 40% a pensiilor aruncă România în colaps   Foto: pexels.com

Avertisment alarmant din partea mai multor economişti. Aceștia avertizează că majorarea pensiilor cu 40% în toamna anului viitor va arunca România în colaps, ducând practic la o dublare a deficitului bugetar şi creând vulnerabilităţi majore o dată cu pensionarea „decreţeilor”.

Concret, decizia liberalilor de a respecta majorările iniţiate de PSD - măsuri considerate drept populiste şi absolut nesustenabile de toţi analiştii economici, inclusiv cei ai Comisiei Europene -, va arunca România într-o extrem de mare dificultate financiară, dublând practic gaura din buget.   

"Este clar că o majorare a pensiilor de asemenea magnitudine (40% din septembrie 2020 – n. red.) nu se potriveşte cu actualele date economice. Legea pensiilor este cea mai serioasă problemă internă cu care se confruntă economia românească", susţine economistul Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat vineri că evoluţia demografică va crea mari provocări, scrie Adevarul.ro. 

"Sistemul de pensii a fost o preocuparea a mea personală, dar şi a noastră, ar trebui. Ştim cu toţii ce ne aşteaptă în 20 de ani când o să ieşim toţi la pensie cei din generaţia mea: decreţeii. Atunci o să fie un efort foarte mare pentru a putea susţine pensiile nostre. Evolutia demografică crează provocări. (...) Nu suntem singura ţara cauta soluţii, altele au căutat mai devreme şi au găsit, Anglia a reformat, Noua Zeelandă. Problema demografică este cunoscută de mai multe ţări. În Romania lucrurile nu au mers în direcţia pe care am vrut-o noi şi încercăm să corectăm din mers. ", a spus Cîţu.

Citeşte mai multe despre:

Romania economie pensii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati