Antena 3 CNN Actualitate Educație Bacalaureat 2021. Probele de competențe nu se susțin, ci se echivalează sau se recunosc

Bacalaureat 2021. Probele de competențe nu se susțin, ci se echivalează sau se recunosc

Probele de competențe de la examenul de Bacalaureat din 2021 nu se vor susține, ele fiind echivalate sau recunoscute. Ordinul privind metodologia de echivalare a fost publicat în Monitorul Oficial.

Bacalaureat 2021. Probele de competențe nu se susțin, ci se echivalează sau se recunosc
Sursa foto: Agerpres
de Maria Zărnescu    |    28 Mai 2021   •   14:47

În 2021, elevii de clasa a XII-a nu vor mai susține, în cadrul examenului de bacalaureat probele de competențe digitale, de comunicare și pe cele lingvistice. Ele vor fi echivalate sau recunoscute în baza metodologiei folosite și în cursul anului 2020.

Spre exemplu, pentru competențele digitale se va folosi o metodă de calcul ce presupune stabilirea unui punctaj, între 5 și 10, realizat pe baza unei medii aritmetice a mediilor obținute de un elev, la materia Tehnologia informației și a comunicațiilor, în clasele a IX -a și a X - a.

În cazul în care, de exemplu, un elev nu a studiat în cei doi ani această materie, competențele vor fi echivalate prin aceeași metodă, cu o materie similară, în funcție de profil.

Totodată, în cazul în care candidații au promovat, pe parcursul celor patru ani de liceu, examene de profil recunoscute la nivel european, atunci acestea vor fi recunoscute, iar competențele vor fi echivalate în baza lor.

Recunoașterea competențelor digitale la bacalaureat 2021

"Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a", se precizează în metodologie.

Notele vor fi obținute astfel:

  • nivelul „utilizator începător” valabil pentru media cuprinsă între notele 5 și 5,99;
  • nivelul „utilizator de nivel mediu” valabil pentru media cuprinsă între notele 6 și 6,99;
  • nivelul „utilizator avansat” valabil pentru media cuprinsă între notele 7 și 8,49;
  • nivelul „utilizator experimentat” valabil pentru media cuprinsă între notele 8,50 și 10.

Metodologia pentru candidații care nu au studiat materia

"În cazul candidaților la examenul național de bacalaureat 2021 care nu au studiat disciplina Tehnologiei informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competență digitală se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învățământului liceal sau profesional".

Echivalarea cu un certificat european

"Candidații la examenul național de bacalaureat 2021 care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat".

Echivalarea competențelor la limba română și comunicare

"Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă", se precizează în metodologia publicată în Monitorul Oficial.

Notele vor fi obținute astfel:

  • nivelul „utilizator mediu” valabil pentru media cuprinsă între notele 5 și 6,99;
  • nivelul „utilizator avansat” valabil pentru media cuprinsă între notele 7 și 8,49;
  • nivelul „utilizator experimentat” valabil pentru media cuprinsă între notele 8,50 și 10.

Bacalaureat 2021, echivalarea competențelor la lingvistice

"Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei", se arată în metodologie.

Notele vor fi date astfel:

  • calificativul A1 valabil pentru media cuprinsă între notele  5 și 5,99;
  • calificativul A2 valabil pentru media cuprinsă între notele 6 și 6,99;
  • calificativul B1 valabil pentru media cuprinsă între notele 7 și 8,49;
  • calificativul B2 valabil pentru media cuprinsă între notele 8,5 și 10.
     

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close