Antena 3 CNN Actualitate Educație Este corect sau nu să spunem „mulțumesc frumos”. Atenție la exprimare!

Este corect sau nu să spunem „mulțumesc frumos”. Atenție la exprimare!

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” dacă este sau nu corect să spunem „mulțumesc frumos”. Este o formulare des întâlnită însă nu este în totalitate adecvată.

Este corect sau nu să spunem „mulțumesc frumos”. Atenție la exprimare!
de Diana Dragotescu    |    26 Aug 2020   •   13:20

Este sau nu corect, să spunem "Multumesc frumos!"? Este mai natural să spununem: „Mulțumesc mult”, „mulțumesc foarte mult!”. Adică să creștem intensitatea multumirii. În principiu, nu putem mulțumi urât. „Frumos” aici marchează tot un superlativ de fapt, este un mulțumesc mult, dar spus altfel.  

Auzim "Multumesc frumos!" de nenumărate ori, sună bine în conversație, evocă o politețe suplimentară și o oarecare delicatețe. Dar nu toată lumea simte același lucru. Pentru unii este o formulare ciudată. Si chiar e ciudat, dacă stai sa analizezi formula: „mulțumesc frumos” e doar un fel de a spune, că nu adaugi nimic suplimentar mulțumirii.

Similara mi se pare rugamintea: "Te rog frumos!" Cam cum te-aș putea ruga urât? 

"Te rog frumos!" e tot un fel de "te rog mult, foarte mult, insist, te implor". E marcată o creștere de intensitate a rugăminții. Dar frumos aici se poate referi și la maniera în care formulez rugămintea. Sigur v-a spus cineva odată: „Uite, te-am rugat frumos, nu oricum, hai să mergem la petrecerea asta." Adică "te rog frumos" e un fel de insistență drăgălasă care poate funcționa sau nu comunicațional. Bine, formula poate fi rostită și autoritar, cu fermitate, și să nu aibă nimic drăgălas: „Te rog frumos să termini! Te rog frumos să taci!”. 

Ce ar trebui să reținem aici este că "Mulțumesc frumos!" și "Te rog frumos" sunt mai curând un fel de a spune, de a exprima mulțumirea și rugămintea mai intens, nu înseamna neaparăt ceva, nu se poate defini acest frumos in sens strict.

Este corect sau nu să spunem „mulțumesc frumos”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close