Antena 3 CNN Actualitate Educație Examenele și înscrierile la Bacalaureat 2023, amânate în mai multe școli. Greva profesorilor continuă: ”Copiii să înțeleagă”

Examenele și înscrierile la Bacalaureat 2023, amânate în mai multe școli. Greva profesorilor continuă: ”Copiii să înțeleagă”

Greva profesorilor dă peste cap înscrierile pentru Bacalaureat 2023. În multe școli din România, elevii nu își pot confirma participarea la examenul maturității, pentru că niciun cadru didactic nu lucrează în prima zi din calendarul înscrierilor care, în teorie, se desfășoară până la data de 7 iunie.

Examenele și înscrierile la Bacalaureat 2023, amânate în mai multe școli. Greva profesorilor continuă: ”Copiii să înțeleagă”
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
de Andreea Ştefan    |    29 Mai 2023   •   17:26

De altfel, sindicaliştii din Educaţie avertizează că dacă Executivul nu le va asculta revendicările, atunci examenele de final de an vor fi amânate.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a 6-a a fost deja amânată pentru a doua oară și ar urma să aibă loc abia pe 12, respectiv 13 iunie.

Negocierile de astăzi între sindicaliști și miniștrii Educației și Muncii s-au încheiat în urmă cu scurt timp și s-ar fi ajuns la o soluție de compromis.

Sindicatele au cerut să fie modificată legea salarizării și fiecare salariu pe care îl primește un profesor să fie raportat, nu la salariul minim de 2.500 lei, ci la salariul minim pe care îl avem în prezent, de 3.000 lei.

Citește și: Greva din Educaţie continuă, după o nouă rundă de negocieri eşuate cu Ministerul Muncii

Este o soluție negociată cu Marius Budăi și cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Această soluție găsită împreună va ajunge pe masa premierului și vor stabili liderii coaliției de guvernare dacă vor da curs acestei propuneri venite din partea sindicatelor.

Spuneau sindicaliștii că asta ar însemna o majorare de aproximativ 20% și că vor ca această majorare să fie dată începând cu luna iunie.

Între timp, până când nu există o certitudine a faptului că aceste majorări vor fi făcute, profesorii vor continua greva.

Guvernul va face calcule pentru a vedea care este impactul bugetar pentru această nouă majorare cerută de sindicate.

”Dacă s-ar decala probele de bacalaureat și n-aș primi diploma la termen, ar putea afecta plecatului meu în străinătate, în Canada, ceea ce ar fi pe pentru că este o oportunitate foarte mare pentru mine”, spune o elevă.

”Am intrat la facultate în Italia și îmi trebuie diplomat de bac s-o depun până la sfârșitul lui iulie și asta mi-ar afecta admiterea, pentru că nu cred că o să înțeleagă ei problemele din România”, a mai spus o altă elevă de clasa a XII-a.

×
Subiecte în articol: Bacalaureat 2023 grevă profesori
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close