Antena 3 CNN Actualitate Educație Ligia Deca: "Înscrierile la Bacalaureat şi Evaluarea naţională se prelungesc"

Ligia Deca: "Înscrierile la Bacalaureat şi Evaluarea naţională se prelungesc"

Înscrierile la Bacalaureat şi la Evaluarea naţională se prelungesc, la fel ca şi termenul până la care elevii trebuie să aibă media încheiată, dar numai pentru cei din anii terminali, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

de Milena Niță    |    11 Iun 2023   •   11:26

"Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. 

Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. 

În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. 

Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. 

La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie", a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Citeşte şiMinistrul Educației, anunț major pentru elevi. S-a decis ce se întâmplă cu examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională 

"Astăzi, în ședința de Guvern, s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară, având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Această ordonanță este necesară și dacă mâine toți profesorii ar reveni în clasă. 

Ea include trei măsuri. Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu.

Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor care se va adopta prin ordin de ministru este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie. 

Vezi şiDecizia luată de Ministerul Educaţiei care îi va afecta pe profesorii aflaţi în grevă

Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte. 

Ligia Deca explică cum se face echivalarea mediilor

Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.

De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor (adică TIC), în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. 

Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare. De exemplu: matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritm de calcul. 

Ministrul Educaţiei: "Bacalaureat: 26-29 iunie, Evaluarea Națională: 19 și 22 iunie"

În ceea ce privește probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de Bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. 

Pentru examenul de bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie.

Am primit extrem de multe mesaje de la elevi și părinți, care ne subliniază nevoia că aceste examene să-și păstreze datele anunțate. 

Modificări la concursul de Titularizare

De asemenea, am fost înștiințați de o petiție cu peste 40.000 de semnături în sprijinul echivalării probelor de competențe de la examenul de Bacalaureat cu medii, așa cum ordonanța de urgență prevede.

Un al doilea punct al ordonanței se referă la concursul de ocupare a posturilor didactice, concursul de titularizare.

În această perioadă, s-au desfășurat acolo unde resursa umană a permis acest lucru în școli inspecțiile la clasă. 

Dat fiind contextul, am prevăzut modificarea structurii probelor în cadrul concursului de titularizare, astfel încât în acest an, concursul constă doar în susținerea probei scrise, renunțându-se la inspecția la clasă sau la proba practică. Similar, sunt modalități în care acest concurs s-a desfășurat în perioada pandemiei", a mai spus Ligia Deca.

Vezi şiLovitură pentru profesorii care sunt în grevă. Guvernul a modificat o lege prin OUG

Şcolile rămân închise şi luni. Sindicaliştii nu cedează: "Mâine este grevă, să fie clar"

Sindicaliştii din Educaţie au transmis, duminică, că greva în şcoli va continua şi luni.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că mâine este grevă în școli.

Liderii sindicatelor din Educație au fost duminică dimineața la consultări cu premierul Nicolae Ciucă. Ei nu spun încă faptul că nu accepta oferta, dar spun că vor să vadă totul în Monitorul Oficial.

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori

"Buna seara! Acum cinci minute ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024", le-ar fi transmis liderul FSE, Marius Nistor, membrilor de sindicat.

Condiția, adaugă el, "este de a fi mâine (duminică - n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului".

"Rog consultați colegii rapid și ne comunicați în această seară", încheie Nistor.

Sindicaliștii din Educație sunt în grevă de trei săptămâni.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close