Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministrul Educației îi răspunde Ralucăi Turcan: Ordinul privind numirea directorilor nu a fost antedatat

Ministrul Educației îi răspunde Ralucăi Turcan: Ordinul privind numirea directorilor nu a fost antedatat

Ministrul Educației îi răspunde Ralucăi Turcan: Ordinul privind numirea directorilor nu a fost antedatat
Sursa foto: Foto: Facebook
10 Ian 2017   •   12:53

Ordinul privind numirea directorilor de unităţi de învăţământ preuniversitar a fost emis pe 6 ianuarie şi publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie, nefiind antedatat, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase

"Ordinul respectiv a fost înregistrat vineri, pe 6 ianuarie, şi a fost trimis către Monitorul Oficial şi publicarea s-a făcut pe 9 ianuarie - luni. A fost weekend. Ordinul de ministru a fost dat vineri după consultarea inspectorilor generali şi a fost trimis la Monitorul Oficial pentru publicare. Monitorul Oficial l-a publicat abia luni, pe data de 9. Deci, el intră în funcţiune după publicarea în Monitorul Oficial. Adică, începând cu data de luni", a explicat reprezentantul MEN. 

El a precizat că deciziile privind numirea temporară a directorilor pe posturile care nu s-au ocupat prin concurs au fost luate de inspectorii generali, conform procedurii. 

"Inspectorii generali, în cursul dimineţii, au făcut şedinţe la nivelul consiliilor de administraţie. Este o procedură care trebuie respectată, nu inspectorul general a numit un director acolo. Consiliile profesorale, după aceea consiliul de administraţie şi după aceea inspectorul general dă numirea respectivă", a afirmat Năstase. 

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a susţinut că vineri nu exista un ordin al ministrului Educaţiei cu privire la numirea în funcţii a directorilor de şcoli, ci doar o notă, şi că ulterior Pavel Năstase a antedatat actul, motiv pentru care cere autorităţilor statului să se autosesizeze. 

"Am avut dreptate când am spus că PSD a modificat un ordin de ministru printr-o fiţuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Şcolare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcţii a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, aşteptând să vină PSD să-i numească în funcţie pe criterii politice. Nu au primit şi Ordinul de ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informaţia din nota de vineri", a scris Turcan, marţi, pe Facebook. 

Ea a afirmat că această "ilegalitate" a fost acoperită de "o altă ilegalitate". 

"PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educaţiei a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal", conchide Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Pavel Năstase Raluca Turcan
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close