Antena 3 CNN Actualitate Educație Noela Maria, o elevă din Braşov, este singura româncă acceptată la Cambridge

Noela Maria, o elevă din Braşov, este singura româncă acceptată la Cambridge

Noela Maria Szeker este singura absolventă  de liceu din România acceptată de Cambridge pentru a urma cursurile de arhitectură ale prestigioasei instituții din Marea Britanie.

Noela Maria, o elevă din Braşov, este singura româncă acceptată la Cambridge
Sursa foto: Antena 3
de Ovidiu Stan    |    07 Iul 2022   •   16:00

Noela este din Ghimbav, are 19 ani și a absolvit Colegiul Național "Andrei Șaguna" , iar de curând a fost acceptată de Universitatea Cambridge.

Procesul de admitere a fost unul destul de complicat, având în vedere că admiterea începe din octombrie și se termină în luna ianuarie când se confirmă locul, dar se pune și o condiție. Una dintre condiții era nota de la examenul de bacalaureat. Ai voie să aplici la 5 facultăți, iar alegerea Noelei a fost Cambridge – Arhitectură.

La școală nu a studiat nicio materie care să aibă legătură direct cu arhitectura și atunci a trebuit să urmeze cursuri, să facă meditații. A început să studieze arhitectura intens din clasa a X-a, apoi a aprofundat în clasa a XI-a.

Două examene, două interviuri, toate după eseul pe care l-a trimis și, desigur, portofoliul trimis după scrisoarea de intenție. A fost admisă cu condiția ca nota la Bacalaureat să fie peste 9.50, iar la matematică peste 9.80.

La examenul de Bacalaureat, Noela a obținut media 9,60, după ce a reuşit să obţină 9,95 la Matematică, 9,35 la Limba Română şi 9,50 la Chimie.

Visul de a ajunge la Cambridge l-a avut dintotdeauna. Era pasionată de clădiri, cum se decorează. Copil fiind, Noela decora căsuțe, iar în clasa a IX-a le-a spus părinților că vrea să urmeze arhitectura.

Suportul părinților este important, fără susținerea acestora lucrurile se complică, ne spune Noela, lucru confirmat si de mama acesteia.

Din toamnă, Noela va studia în Anglia.

×
Subiecte în articol: Universitatea Cambridge Brașov
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close