x close

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Acordul subiectului cu predicatul. Ce facem când subiectul nostru este un substantiv colectiv?

30 Apr 2019   •   11:57
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Acordul subiectului cu predicatul. Ce facem când subiectul nostru este un substantiv colectiv? Foto: Captură Antena 3

Ana Iorga a oferit la rubrica ''Pe cuvânt'' o nouă lecţie despre acordul dintre subiect şi predicat, poate cea mai grea.

''Ce facem când subiectul nostru este un substantiv colectiv? Colectivele au formă de singular, dar sens de plural, ceea ce ne pune în mare dificultate când trebuie să alegem forma verbului predicat.
În funcţie de tipul de construcţie sunt posibile uneori mai multe variante de acord.

Exemplu:

Un grup de studenţi a protestat
Un grup de studenţi au protestat

Acordul gramatical este cu grupul, la singular, iar acordul după înţeles, sau prin atracţie este cu studenţii, la plural. Acordul numelui predicativ sau al participiului pasiv admite la fel, două variante.

Un grup de studenţi a fost primit/ au fost primiţi de preşedinte

Sunt corecte ambele variante, însă în unele situaţii, logica îţi sugerează o singură variantă de acord (...) Regulile nu sunt tranşante. Acordul ţine mult de felul în care conceptualizez eu ca vorbitor substantivul colectiv. Mă refer la o entitate unitară, grup, stol, mulţime, sau mă refer mai curând la indivizii care o alcătuiesc. Sfatul meu este să reflectaţi de fiecare dată şi să alegeţi fără teamă de a greşi forma corectă pe care o consideraţi logică în acea situaţie'', a spus Ana Iorga.

Citeşte mai multe despre:

subiect acord Pe cuvant cu Ana Iorga Pe cuvant
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati