Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se foloseşte corect acordul structurii ''în ceea ce priveşte''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se foloseşte corect acordul structurii ''în ceea ce priveşte''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se foloseşte corect acordul structurii ''în ceea ce priveşte''
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
30 Aug 2018   •   11:56

Ana Iorga a vorbit în cadrul rubricii ''Pe cuvânt'', despre o structură care îi pune în dificultate pe mulţi. Este vorba despre acordul construcţiei ''în ceea ce priveşte''.

Un exemplu incorect este următorul:

''Condiţiile climatice sunt restrictive în ceea ce privesc temperaturile şi lipsa precipitaţiilor''.

Autorul s-a gândit că are un subiect la plural, reprezentat de ''temperaturi şi lipsa precipitaţiilor'' şi a făcut acordul verbului din structura noastră la plural. Este soluţia greşită pentru că nu a identificat corect subiectul. Avem o situaţie de acord prin atracţie. Vorbitorul face acordul cu elementul cel mai apropiat în enunţ.

Varianta corectă este: ''Condiţiile climatice sunt restrictive în ceea ce priveşte temperarturile şi lipsa precipitaţiilor''.

Subiectul verbului ''a privi'' din construcţia noastră este pronumele relativ ''ceea ce'', care este invariabil şi impune verbului acordul la singural.

În al doilea rând, această structură, ''în ceea ce priveşte'', este una fixată şi se foloseşte pentru a introduce o temă de discuţie, o referinţă, un domeniu. Aşadar, nu are variaţii de acord.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close