Antena 3 CNN Actualitate Educație Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, în arest la domiciliu

Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, în arest la domiciliu

Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, în arest la domiciliu
de M.Z.    |    25 Iun 2016   •   08:24

Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, profesoarele Florica Chipea și Camelia Dindelegan vor fi cercetați în arest la domiciliu după ce, vineri, Tribunalul Bihor a respins cererea DNA de arestare preventivă a acestora, potrivit agerpres.ro.

Aceeași decizie a fost luată și față de Marin Dindelegan, soțul uneia dintre inculpate. După mai bine de 48 de ore de la începerea dezbaterilor, judecătoarea Crina Muntean, vicepreședinta instanței, a respins solicitarea DNA de arestare preventivă a celor patru suspecți.

Decizia nu este definitivă și, așa cum au declarat la ieșirea din Tribunal avocații rectorului, aceasta va fi contestată. Potrivit unuia dintre avocați, contestația ar putea fi judecată marți.

Rectorul Bungău a fost singurul care a făcut scurte declarații presei la ieșirea din sediul instanței. "Sper să se dovedească că sunt complet nevinovat și că la Universitatea din Oradea s-a desfășurat concursul în bune condiții și în legalitate. Nu am luat mită și acest lucru se va dovedi", a spus rectorul.

Despre "atențiile" amintite de procurori - două perechi de butoni, o icoană, un parfum și o cravată - rectorul a precizat că acestea nu au intrat în posesia sa.

"Au existat atenții, dar nu au intrat în posesia mea. Nu am știut de ele până la percheziții și până acum două zile, așa am și declarat. S-a găsit la mine în birou un singur obiect, cravata, care a fost lăsată într-adevăr acolo, în zona obiectelor de protocol. Eu nu mi-am însușit de acolo niciun obiect", a declarat Bungău.

El și-a manifestat încrederea că, după judecarea contestației, în câteva zile, se va pronunța o decizie favorabilă.

Cei patru au fost reținuți de procurorii DNA în noaptea de marți spre miercuri, pentru infracțiuni de corupție.

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău ar fi primit foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată, pentru intervenții legate de organizarea unui concurs.

Potrivit DNA, în perioadele iunie - august 2015, respectiv ianuarie 2016, Floare Chipea a primit de la inculpata Dindelegan, cu ajutorul soțului acesteia, foloase de 8.640 lei, constând în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei decanului, bijuterii din aur, o pereche de ghete.

"Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea că își va exercita influența asupra directorului Departamentului de psihologie, a consiliului facultății, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisă de concurs și să fie validat concursul. Totodată, ea a promis că, în ceea ce o privește, va acționa astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de Administrație și apoi ea, în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar", susțin procurorii.

La rândul său, Constantin Bungău a primit, la 8 decembrie 2015 și 19 ianuarie 2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului, foloase de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată.

"Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, că își va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio - Umane, a directorului Departamentului de psihologie și a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, să se desfășoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector, respectiv să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a Cameliei Dindelegan în post și să îi acorde titlul didactic de profesor universitar", au reținut anchetatorii.

Sursa citată menționează că, similar, Camelia Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs mai multe foloase astfel încât aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia menționată, să întocmească referate de apreciere și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președinte.

"Foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obținerii avizelor și a aprobărilor necesare și desfășurării în bune condiții a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan cu ajutorul soțului său", au constatat procurorii.

×
Subiecte în articol: Oradea Bihor rector arest la domiciliu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close