Antena 3 CNN Actualitate Educație Repondent sau respondent? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Repondent sau respondent? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Repondent sau respondent? Cine este cel care răspunde la întrebările dintr-un chestionar sau dintr-un sondaj de opinie? Vin alegerile locale, vorbim tot mai des despre sondaje, însă am văzut că e mereu această ezitare între cele două cuvinte.

Repondent sau respondent? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    03 Noi 2021   •   13:47

Care dintre ele este corect: repondent sau respondent? Răspunsul o să vă şocheze.

Dicţionarele noastre importante nu îl menţionează nici pe repondent, nici pe respondent.  Repondent nu este în DEX, apare doar în proiectul Dexonline şi este definit ca: persoană care răspunde la un sondaj.

Ca etimologie, repondent ar urma modelul dinfranceză, repondant, sau după cel englezesc, respondent.

 Căutăm şi "respondent" în dicţionare şi îl găsim atestat în unele dicţionarte ortografice şi citat de Dexonline din surse neoficiale.

Pe Dexonline, definiţia este similară celei date pentru repondent: "persoană care răspunde la un sondaj de opinie sau la o anchetă".

 În franceză, repondant are mai multe sensuri, dar cel din sociologie este definit aşa în Tresor de la Langue Francaise: persoană care răspunde la o anchetă sau la un sondaj de opinie.

În engleză, printre altele, "respondent" înseamnă o persoană care răspunde la ceva, care dă informaţii pentru un chestionar de exemplu.

 E clar că avem în română două cuvinte intrate după model străin, cu 2 forme diferite: REPONDENT după franceză, de la repondant, ŞI RESPONDENT după modelul din engleză, de la respondent.

Niciunul dintre cuvinte nu apare în DEX, ar trebui poate să apară, asta nu înseamnă însă că nu putem folosi ambele variante, mai ales că ele au deja prestigiu în domeniul sociologiei şi s-au răspândit şi în limbajul comun. 

 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close