Antena 3 CNN Actualitate Educație Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, publicate oficial pe edu.ro

Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, publicate oficial pe edu.ro

Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut astăzi, 16 august, proba la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, publicate oficial pe edu.ro
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2023   •   15:17

Elevii de clasa a XII-a au susţinut astăzi, 16 august, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, absolvenții de liceu au fost nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen.

Absolvenţii claselor a XII-a au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor de Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Examenul de Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil uman și real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Programă Limba română Bacalaureat 2023 

Conform programei școlare în vigoare, pentru examenul de Bacalaureat 2023, elevii au avut de studiat cel puțin un text din opera următorilor autori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Subiectul la Limba română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, este structurat în trei părți.

Subiectul I la Limba Română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, cuprinde un text la prima vedere și câte cinci cerințe, notate cu câte șase puncte fiecare, care se pot rezolva pe baza informațiilor din fragmentul primit.

De asemenea, primul subiect la română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, cuprinde și o cerință, notată cu 20 de puncte, care presupune argumentarea unui punct de vedere, prin raportarea la informațiile prezente în textul primit.

Subiectul al II-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, notat cu 10 puncte, este format dintr-un text la prima vedere, pe baza căruia elevii trebuie să rezolve o cerință de tipul: evidențierea trăsăturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative.

Subiectul al III-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, notat cu 30 de puncte, presupune redactarea unui eseu structurat, pe baza operelor studiate, aparținând autorilor menționați în programa de examen.

Subiectele la Limba română pentru Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, profil uman

Subiect Limba română profil uman Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici

Barem de corectare Limba română profil uman Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici

Subiectele la Limba română pentru Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, profil real şi tehnologic

Subiect Limba română profil real și tehnologic Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici

Barem de corectare Limba română profil real și tehnologic Bacalaureat 2023- Descarcă documentul aici

Cum se calculează media finală la Bacalaureat în 2023

Examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2023 este de cel puțin 6.

În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 sunt echivalate cu mediile din anii de liceu.

Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de la Bacalaureat 2023, se calculează media generală ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Pentru candidaţii care obţin media generală la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Când se publică rezultatele de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă

Primele rezultate de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în data de 25 august până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 - 18:00 în aceeaşi zi.

Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 se vor afişa pe data de 29 august 2023. Examenul naţional de Bacalaureat 2023 se consideră promovat de către absolvenţii claselor a XII-a care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
  • au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close