Antena 3 CNN Actualitate Educație Supraveghere audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023: Camerele vor surprinde toți elevii, în timpul probelor | Ce spune procedura

Supraveghere audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023: Camerele vor surprinde toți elevii, în timpul probelor | Ce spune procedura

Toți candidații de la Evaluarea Națională și BAC 2023 vor fi monitorizați, în timpul probelor, cu camerele sistemului de supraveghere audio-video care vor fi instalate în fiecare sală de clasă, potrivit procedurii trimise către inspectoratele școlare.

Supraveghere audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023: Camerele vor surprinde toți elevii, în timpul probelor | Ce spune procedura
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    05 Apr 2023   •   11:17

Evaluarea Națională 2023 începe în data de 19 iunie, iar Bacalaureatul 2023 debutează pe 12 iunie, cu proba de limba română oral.

Ispectoratul şcolar județean/al municipiului Bucureşti (ISJ/ISMB) realizează demersuri în vederea dotării unităţilor de învăţământ, în care se desfășoară probele de examen şi evaluarea lucrărilor scrise/soluționarea contestaţiilor, cu sistem de supraveghere audio-video.

Conform procedurii, școlile asigură dotarea cu echipamentele necesare punerii în funcțiune şi exploatării sistemului de supraveghere audio-video. 

Art. 8 – "(1) Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală supravegheată audio-video, astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din interiorul acesteia şi să nu poată fi obturată printr-o anumită poziționare a unor persoane sau obiecte.

(2) În sălile supravegheate audio-video, în care se desfășoară probe de examen, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, cel puţin frontal, toți candidații în timpul susținerii probei, precum şi toate acţiunile şi dialogurile persoanelor aflate în sală."

Citește și: Cine face subiectele pentru examene și simulări care pică la Bacalaureat şi Evaluare Naţională | Ce se întâmplă în dimineaţa probei

În sălile unde sunt multiplicate subiectele, camerele vor fi instalate pentru a surprinde, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, monitoarele calculatoarelor folosite la descărcarea, tipărirea şi multiplicarea subiectelor, precum şi acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei în desfăşurarea activităţilor de preluare, tipărire şi multiplicare a subiectelor, conform procedurii specifice, potrivit edupedu.ro.

Profesorii corectori vor fi și ei supravegheați audio-video, în timpul evaluării lucrărilor

Directorii de școli sunt responsabili pentru instalarea şi punerea în funcțiune a sistemului de supraveghere audio-video, în sălile care vor fi supravegheate audio-video, astfel încât întreg sistemul să fie funcţional cu cel puțin 72 de ore înainte de prima probă de examen/proba scrisă a examenului naţional, respectiv cel mai târziu cu 24 ore înaintea începerii evaluării lucrărilor scrise/ soluţionării contestaţiilor, după cum apare în document.

În spațiile supravegheate audio-video destinate activităţilor de preluare, depozitare şi evaluare a lucrărilor, camerele vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei, respectiv vizibilitatea, cel puţin frontală, a tuturor profesorilor corectori în timpul activității de evaluare a lucrărilor, potrivit sursei citate anterior.

Art. 8 – "(6) Parametrii de calitate ai înregistrărilor realizate de sistemul de supraveghere audio-video vor fi setaţi astfel încât, la redarea înregistrărilor, persoanele din sala supravegheată audio-video să poată fi identificate vizual, iar calitatea sunetului înregistrat să fie de acurateţe înaltă."

Când vor fi pornite camerele de supraveghere audio-video

"Sistemul de supraveghere audio-video se porneşte, în fiecare zi în care au loc activităţi specifice examenelor naționale, în sălile supravegheate audio-video, cu 30 de minute înaintea începerii activităților specifice fiecărei probei de examen, respectiv cu 15 minute înainte de începerea activităţilor de descărcare şi multiplicare a subiectelor, a activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor sau a activităților de preluare, evaluare și depozitare a lucrărilor scrise sau de soluționare a contestațiilor, de către persoana responsabilă cu derularea și monitorizarea procesului de supraveghere audio-video." – art. 9 alin. (1) 

Ministerul Educaţiei are calitatea de operator de date cu caracter personal, conform prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close