Antena 3 CNN Actualitate Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani, în scandalul interceptărilor dintre SUA şi Germania

Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani, în scandalul interceptărilor dintre SUA şi Germania

Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani, în scandalul interceptărilor dintre SUA şi Germania
de M.T.    |    01 Noi 2013   •   22:54

Edward Snowden a scris guvernului german pe tema scandalului interceptărilor şi ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani. Însă va putea face asta doar în scris pentru că, în cazul în care va părăsi Rusia, Snowden şi-ar pierde statutul de refugiat. Un parlamentar german s-a întâlnit deja, la Moscova, cu americanul căutat pentru spionaj.

Scandalul interceptărilor dintre Statele Unite şi Germania a ajuns pe masa procurorilor din Berlin şi ar putea beneficia de contribuţia unui martor-surpriză. Un parlamentar din Bundestag i-a cerut fostului consultant NSA Edward Snowden să depună mărturie în cazul spionării cancelarului Angela Merkel.

„El este interesat să clarifice această poveste, nu pentru el însuşi, ci pentru a preveni astfel de acţiuni criminale”, a declarat parlamentarul german Hans-Christian Stroebele.

Totuşi, potrivit lui Stroebele, Snowden „a spus că ceea ce ar prefera ar fi să depună mărturie în faţa Congresului american”, parlamentarul german adăugând că fostul consultant al serviciilor americane de informaţii „nu mi s-a prezentat ca un antiamerican sau ca un inamic al Americii, ci mai degrabă invers”.

Snowden ar trebui însă să dea declaraţii în scris sau procurorii de la Berlin ar trebui să vină să discute cu el în Rusia, unde a obţinut azil.

Dacă va părăsi ţara în care se află, Edward Snowden riscă să îşi piardă statutul de refugiat, lucru confirmat şi de avocatul său, Anatoli Kucerena.

„În cadrul acordurilor internaţionale, Snowden poate depune mărturie în Rusia, dar autorităţile germane sunt cele care vor decide”, a afirmat Kucerena.

De aceea, Snowden cere autorităţilor germane să îi ofere azil în schimbul mărturiei. Berlinul are însă reţineri în a-i oferi acest statut americanului.

„Dacă există posibilitatea de a-l interoga pe Domnul Snowden fără să îi provocăm probleme sau să punem în pericol relaţiile dintre Germania şi Statele Unite, atunci aş vrea să iau în calcul această posibilitate”, a afirmat Thomas Oppermann, un alt parlamentar german..

O delegaţie din Germania se află în acest moment la Washington pentru a cere explicaţii cu privire la scandalul de spionaj.


×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close