Antena 3 CNN Actualitate Regiunile de pe glob care vor deveni istorie | Avertismentul climatologilor

Regiunile de pe glob care vor deveni istorie | Avertismentul climatologilor

Lumea, aşa cum o ştim, nu va mai exista din cauza încălzirii globale. Va fi România lovită de fenomene extreme în 2023? Iată avertismentul sumbru al climatologilor.

Regiunile de pe glob care vor deveni istorie | Avertismentul climatologilor
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    16 Oct 2022   •   21:49

Întrebată dacă se schimbă cumva clima și e posibil să vedem fenomene extreme, ca cele din ultima vreme petrecute în Grecia, care să ne ia prin surprindere şi în România, Roxana Bojariu, climatolog, a spus: 

 "Da, se schimbă clima și se schimbă la nivel global. România este și ea sub impactul acestei schimbări și avem și noi inundații din ce în ce mai intense, mai ales atunci când vorbim de ploile care sunt în cantități mult mai mari, pe durate mult mai scurte și care au impact mare, mai ales în bazinele mici ale râurilor care nu au fost regularizate.

Regiuni de pe glob care ar putea deveni istorie din cauza încălzirii globale

Dar e vorba de inundații peste tot. Anul trecut Germania a avut inundații istorice, și dacă nici infrastructura Germaniei nu este una solidă, atunci nu știu unde am putea avea o infrastructură considerată robustă.

Dar schimbarea climei pune probleme tuturor în lume și va trebui să ne adaptăm la aceste schimbări. O atmosferă mai caldă conține o cantitate sporită de vapori de apă.

Schimbările climatice, amenințare reală. Cât de mare este pericolul pentru România

E vorba de fizică clasică și această cantitate sporită de vapori de apă alimentează în condiții specifice ploi mult mai intense.

Intensitatea precipitațiilor crește, crește temperatura, se modifică la latitudinile medii, raportul în iarnă între precipitațiile lichide și solide în favoarea celor lichide.

Și atunci poți să ai inundații inclus și iarna un impact destul de mare, pentru că atunci și condițiile sunt diferite, aduc un plus de periculozitate.

Dar sunt foarte multe alte semnale în sistemul climatic. Nivelul oceanului planetar crește, crește și nivelul Mării Negre, chiar dacă nu în același ritm și chiar dacă sunt procese distincte, Marea Neagră fiind totuși o mare aproape închisă.

 Tornadele sunt specifice Europei și României, numai că ele au fost observate mai rar, pentru că pe de o parte am avut un sistem de observații care nu surprindea un fenomen local precum e tornada.

Tornada practic are scară spațială de câțiva kilometri ca traiectorie și un timp de viață de câteva zeci de minute în medie.

"Ciclon tropical nu vom avea în România"

Şi-atunci, evident că într-o rețea clasică nu poți să observi. Stațiile meteo cam la 50 km, poate chiar 100 de kilometri distanță unele de altele. Dar odată cu noile  dispozitive cu care poate înregistra ce se întâmplă și odată cu o mobilitate crescută a oamenilor, avem de-a face și cu înregistrări mai numeroase ale acestor fenomene locale.

De unde și această idee că ar fi ceva nou. Tornada, nu.

Cicloni nu vom avea în România de tipul celor tropicale, pentru altfel ciclon extra tropicali am avut și vom avea, din păcate, mai intenși", a explicat Roxana Bojariu, climatolog, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: avertisment climatolog Roxana Bojariu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close