Antena 3 CNN Actualitate Iarna își intră în drepturi. Lapoviță și ninsoare la sfârșitul săptămânii în unele zone ale țării

Iarna își intră în drepturi. Lapoviță și ninsoare la sfârșitul săptămânii în unele zone ale țării

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat, la Antena 3, că vremea va rămâne caldă până la sfârșitul acestei săptămâni, când se va simți o răcire semnificativă a vremii.

Iarna își intră în drepturi. Lapoviță și ninsoare la sfârșitul săptămânii în unele zone ale țării
de Laura Dinu    |    26 Oct 2020   •   15:45

”O vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru ultima decadă a unei luni octombrie în țara noastră. Dacă astăzi vom mai consemna cantități de precipitații, între 15-20 de litri pe metru pătrat, cu precădere în partea de est și sud est a țării, mâine, ploile sunt în diminuare. Vorbim de precipitații slabe, cu totul izolat, asociate în special cu burniță, în special în partea de sud, centru, nord a țării. 

Din punct de vedere termic, vorbeam de valori peste ceea ce ar fi normal, pentru că vom consemna temperaturi maxime la scara întregii țări, situate între 17 și 22 de grade Celsius, iar minime de la 3...4 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei, până la 13...14 grade în zona litoralului. 

Vom observa o schimbare în evoluția condițiilor meteorologice, la sfârșitul acestei săptămâni, începând de vineri, atunci când răcirea vremii se va resimți în special în partea de nord a țării, apoi și în restul teritoriului. 

Vorbim pentru vineri și sâmbătă de temperaturi care în vestul, estul și centrul țării, din perspectiva maximelor, nu vor mai depăși 15...16 grade Celsius, doar 20 de grade Celsius izolat în partea de sud și sud-est a țării, minime preponderent negative în depresiuni și chiar în zona montană înaltă, sub -4...-5 grade Celsius, acolo unde și primele zile din luna noiembrie, 1 și 2, este posibil să aducă în zona montană, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a declarat Elena Mateescu, pentru Antena 3.

Prognoză METEO 26 octombrie - 30 octombrie

Astăzi, temperaturile maxime se vor situa peste mediile multianuale specifice datei şi se vor situa între 14 grade în estul Transilvaniei şi 22 de grade în Oltenia. În regiunile estice şi sud-estice cerul va fi mai mult noros, va ploua pe arii relativ extinse, mai ales sub formã de aversã, iar trecãtor se vor semnala descãrcãri electrice. Cu totul izolat cantitãţile de apã vor depãşi 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare, iar ploile pe suprafeţe mici. Vântul va sufla slab şi moderat. Izolat va fi ceaţã.

La noapte (Luni - Marti) 26.10.2020 ora 20:00 - 27.10.2020 ora 08:00

În estul teritoriului nebulozitatea va persista şi pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe sau burniţã. În restul ţãrii cerul va fi variabil, dar mai ales în a doua parte a nopţii, se va semnala ceaţã, local în Oltenia, Muntenia şi Transilvania şi izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile minime se vor situa peste mediile multianuale specifice datei şi vor fi cuprinse, în general, între 4 şi 14 grade.

Marti - 27.10.2020 ora 08:00 - 28.10.2020 ora 08:00

În cea mai mare parte a ţãrii valorile termice vor fi mai ridicate decât în ziua precedentã şi vor caracteriza o vreme caldã pentru sfârşitul lunii octombrie. În regiunile estice, înnorãrile vor fi în general persistente şi pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe sau burniţã, iar mai ales noaptea se va semnala ceaţã. În sudul teritoriului şi parţial în centru, nebulozitate de nivel jos sau ceaţã, asociatã izolat cu burniţã, se va forma la începutul zilei şi noaptea, iar în restul zonelor cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat şi Crişana, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 4 şi 12 grade.
Presiunea atmosferică va creste dinspre est, insa nu cu mult - incat regimul baric va ramane slab ciclonic.

Miercuri - 28.10.2020 ora 08:00 - 29.10.2020 ora 08:00

Vremea se va menţine caldã pentru sfârşitul lunii octombrie. În regiunile extracarpatice vor fi înnorãri în cea mai mare parte a intervalului, dar numai izolat se vor semnala ploi slabe sau burniţã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, local se va semnala ceaţã. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2...4 grade în depresiuni şi 13...14 grade pe litoral.
Presiunea atmosferică va continua sa creasca foarte putin dinspre est si dinspre sud-vest.

Joi - 29.10.2020 ora 08:00 - 30.10.2020 ora 08:00

Regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori peste mediile multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala ploi slabe, ziua în regiunile sud-estice, iar spre searã şi noaptea în cele vestice, nord-vestice şi centrale. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montanã înaltã, mai ales în cursul nopţii. Temperaturile maxime, uşor mai scãzute decât în ziua precedentã în regiunile intracarpatice, se vor încadra în general între 14 şi 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 13 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, pe arii restrânse va fi ceaţã.

Vineri - 30.10.2020 ora 08:00 - 31.10.2020 ora 08:00

În vestul, nordul şi centrul ţãrii, cerul va fi mai mult noros, temporar va ploua, iar valorile termice diurne vor fi mai scãzute decât în intervalul precedent, apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei. În zona montanã înaltã, trecãtor se vor semnala precipitaţii mixte. În celelate regiuni, vremea se va menţine caldã pentru aceastã datã, înnorãrile vor fi temporare şi numai izolat se vor semnala ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în centrul şi sud-vestul teritoriului, precum şi în zona de munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 19 grade, iar cele minime între 2 şi 12 grade. Mai ales în primele ore ale intervalului, în zonele joase, îndeosebi din est şi sud-est, pe arii restrânse se va semnala ceaţã.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vremea
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close