Antena 3 CNN Actualitate Elena Udrea, audiată în dosarul Hidroelectrica, alături de "băiatul deştept din Energie"

Elena Udrea, audiată în dosarul Hidroelectrica, alături de "băiatul deştept din Energie"

Elena Udrea a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Sunt audieri în dosarul presupusului jaf de la Hidroelectrica, în care este implicată şi fosta blondă de la Cotroceni. La Curtea de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi trei martori-cheie printre care şi Bogdan Buzăianu, numit "băiatul deştept din Energiei".

Elena Udrea, audiată în dosarul Hidroelectrica, alături de "băiatul deştept din Energie"
Sursa foto: Elena Udrea Facebook/Captură Antena 3
de Roxana Ciucă    |    27 Sep 2021   •   11:33

Trei martori denunțători, printre care și magnatul Bogdan Buzăinu vor fi audiați de judecătorii CAB, la termenul de luni la care a fost prezentă și Elena Udrea.

Cine este Bogdan Buzăianu

Omul de afaceri Bogdan Buzăianu a fost și este etichetat drept "cel mai mare băiat deștept din Energie" și omul care ar fi "orchestrat" jaful de la Hidroelectrica.

Totodată, despre el s-a scris că ar fi sărăcit un stat african în urma unui "tun" de 45 milioane de dolari. În anul 2004, atunci când la Ministerul Economiei era bine poziționat Dan Ioan Popescu – nașul lui Buzăianu, de altfel -, afaceristul a încheiat, prin Energy Holding, companie pe care o controla, cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard de dolari.

Bogdan Buzăianu ar fi câștigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996, i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la prețuri chiar și de 10 ori mai mari. În 2001, Buzăianu a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari.

Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme și că ar fi fost încheiat ilegal.

Elena Udrea, acuzată că ar fi primit de la Buzăianu o mită de 5 milioane de dolari

Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la Buzăianu o mită de 5 milioane de dolari constând într-o geantă cu 3,8 milioane de dolari cash și o creanță de 900 de mii de euro pe care Buzăianu o avea la Bobby Păunescu, patronul de atunci al EVZ.

Patronul Gândul și Cancan, Radu Budeanu, a recunoscut că a luat o geantă cu 3,8 milioane de dolari de la Buzăianu și i-a dat-o Anei Maria Topoliceanu, chiar în sediul PDL, pentru Elena Udrea.

Mita ar fi fost pentru menținerea contractelor dintre firmele lui Buzăianu și Hidroelectrica. Budeanu a bătut palma cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani. Acordul trebuie validat de judecător și are termen mâine la Tribunalul București.
 

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close