Elena Udrea a fost arestată pentru că poate fi pericol public, se arată în motivarea instanţei. Judecătorii arată că Udrea facea presiuni asupra fostului ministru al comunicaţiilor, Gabriel Sandu pentru adoptarea unei hotărâri de guvern care să permită încheierea contractului Microsoft..
Din motivarea instanţei reiese că Elena Udrea a făcut presiuni în Guvern asupra fostului ministru al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern.
"Din declaraţia inculpatului Sandu Gabriel rezultă că inculpata Udrea Elena Gabriela şi-a exercitat autoritatea decurgând din funcţia de ministru si din calitatea de vicepreşedinte PDL pentru a obţine promovarea HG 460 /2009 şi asigurarea bugetului necesar derulării contractului. Faptul ca Dorin Cocoş a cerut şi a primit bani coroborat cu declaraţia lui Sandu Gabriel din care rezultă că inculpata Udrea Elena a făcut presuni asupra sa în vederea obţinerii HG, sunt de natură să determine, în opinia instanţei, o suspiciune rezonabilă în sensul comiterii infractiunii pentru care aceasta este cercetată", se arată în motivare.
Elena Udrea le-a recunoscut anchetatorilor că a avut o discuţie cu Dinu Pescariu, lucru care poate conduce la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
UDREA A RECUNOSCUT DISCUŢIA CU PESCARIU"Inculpata Udrea Elena Gabriela nu a negat şi a recunoscut discuţia cu Dinu Pescariu, dar i-a dat o altă explicaţie în sensul că Dinu Pescariu i-ar fi cerut doar să afle dacă un anumit avocat care reuşise să deblocheze un cont al unei alte persoane cercetate în acelaşi dosar este prieten cu şeful unui serviciu secret român. Instanta consideră că se poate vorbi de o suspiciune rezonabilă a comiterii infracţiunii de trafic de influenţă", se mai arată în motivare.
Procurorii o considera pe Elena Udrea un pericol public, prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie şi trafic de influenţă.
"Împrejurarea că inculpata nu are antecedente penale, are studii superioare, este bine integrată social nu este de natură să micşoreze starea de pericol pentru opinia publică întrucât fenomenul corupţiei ce include şi trafic de influenţă reprezintă o ameninţare gravă pentru democraţie şi drepturile omului, pentru echitatea şi justiţia socială punând în pericol stabilitatea instituţiilor democratice", scriu magistraţii.