Elevii, îngrijorați în legatură cu începerea cursurilor în școli

de Georgiana Adam    |    02 Feb 2021   •   21:10
Elevii, îngrijorați în legatură cu începerea cursurilor în școli Consiliul Național al Elevilor/Facebook

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, susţine că elevii sunt îngrijoraţi în legatură cu începerea cursurilor cu prezență fizica în unitățile de învățamânt care ar putea fi nepregătite. CNE arată și faptul că sunt sute de școli din țară care nu au autorizație sanitară de funcționare.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra mai multor aspecte care condiționează, în mod fundamental, redeschiderea în siguranță a unităților de învățământ.

Reprezentanţii spun că sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, iar sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară.

''Capacitatea cabinetelor școlare din cadrul unităților de învățământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută''

”Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra mai multor aspecte care condiționează, în mod fundamental, redeschiderea în siguranță a unităților de învățământ. În primul rând, este esențial ca autoritățile să aibă în vedere faptul că, la momentul de față, capacitatea cabinetelor școlare din cadrul unităților de învățământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale școlare (medici și asistenți) sunt, la momentul de față, detașate de către direcțiile de sănătate publică în diferite instituții. În plus, chiar dacă toate aceste cadremedicale s-ar afla în școli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient. La momentul de față, există 4904 cadre medicale (1302 medici și 3602 asistenți medicali) arondate la peste 18 mii de unități de învățământ preuniversitar. Așadar, dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este imperioasă creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializatâ.

Elevii vor să ştie dacă maștile de protecție care vor fi oferite de Guvern sunt conforme

În al doilea rând, nu putem trece cu vederea situația materialelor sanitare din școli. De la începerea acestui an școlar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piață a măștilor neconforme, care pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor acestora. În luna ianuarie a acestui an, Ministrul Educației a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști destinat unităților de învățământ, care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la școală. Atragem atenția asupra necesității verificării conformității acestor măști, de către comisariatele județene pentru protecția consumatorului, în scopul garantării siguranței elevilor și a cadrelor didactice. 

Multe școli nu au autorizație sanitară de funcționare

În al treilea rând, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, din 3424 unități de învățământ evaluate, 301 nu au autorizație sanitară de funcționare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condițiile de igienă din școli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic. Din acest motiv, solicităm realizarea, de către inspectoratele școlare județene, a situației privind unitățile de învățământ care nu dispun de autorizație sanitară și sprijinirea acestora, de către ISJ-uri/ISMB în obținerea acestor autorizații.

Elevii sunt îngrijoraţi de noua tulpină a virusului SARS CoV-2

În ultimul rând, ținând cont de apariția mai multor cazuri de infectare cu noua tulpină a virusului Sars Cov 2, considerăm că este necesară secvențierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor și cadrelor didactice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea acestei noi tulpini. 

„Ne aflăm într-un moment crucial pentru elevii din România. Am susținut, încă de la bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, cât timp acest lucru este realizat cu precauție și asigurând factorilor locali indicațiile și resursele necesare redeschiderii școlilor în siguranță. E momentul ca autoritățile centrale să dea dovadă de celeritate și să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceștia să se poată întoarce la școală în siguranță, acolo unde acest lucru este posibil.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. “

Sursa. edupedu.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close