Antena 3 CNN Actualitate Elveția, obligată de CEDO să plătească daune morale unei cerșetoare din România

Elveția, obligată de CEDO să plătească daune morale unei cerșetoare din România

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Elveţia pentru că a aplicat o amendă prea mare unei cerşetoare din România. Tânăra a fost sancționată în urmă cu șapte ani, cu 500 de franci elvețieni, pe un drum din Geneva. Femeia nu avea niciun venit, astfel că nu a putut plăti amenda, motiv pentru care a fost reținută.

Elveția, obligată de CEDO să plătească daune morale unei cerșetoare din România
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2021   •   18:15

Tânăra, care este cetățean român de etnie romă, a fost amendată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie, pe un drum public din Geneva.

Femeia, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda.

CEDO a apreciat că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională şi nu serveşte luptei împotriva criminalităţii organizate, nici nu asigură protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine din zona respectivă.

Instanţa a stabilit că Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului și a fost obligată să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale.

 

×
Subiecte în articol: Elvetia cersetoare CEDO
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close