Antena 3 CNN Actualitate Epidemie de gripă. Ce înseamnă declararea epidemiei de gripă în România

Epidemie de gripă. Ce înseamnă declararea epidemiei de gripă în România

Epidemie de gripă. Ce înseamnă declararea epidemiei de gripă în România
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
30 Ian 2019   •   10:19

Epidemie de gripă. 54 de persoane au murit în România în ultimele săptămâni, din cauza gripei.

Pentru a se declara epidemie de gripă, este nevoie de de 3 săptămâni în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate.

Epidemia nu aduce măsuri suplimentare. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, vinerea trecută, că Ministerul nu va lua măsuri suplimentare în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, deoarece autoritățile acționează, în acest moment, la fel ca în cazul unei epidemii. 

Ce înseamnă săptămână epidemică - creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. 

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus). 

Epidemie de gripă. “Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe pentru că acolo sunt oameni bolnavi, izolarea voluntară de domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului , igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale purtarea echipamentului de protecţie adecvat - măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori cât şi de către personalul medical”, a spus Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii spune că în funcţie de situaţia epidemiologică, din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale în special în secţiile cu risc crescut.

“În afară de măsurile pe care ministerul le-a transmis specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare de data aceasta adresate strict unităţilor sanitare. Acestea sunt: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa. (...) Instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi nu în ultimul rând vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar a se reface de urgenţă stocurile de echipamente de protecţie, refacerea de urgenţă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, epidemie de gripă în România. 

Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă: 

1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) - febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

×
Subiecte în articol: epidemie de gripa
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vor fi din nou furtuni puternice, astăzi, în România!
x close